Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Tarwenotering op CBoT iets onder druk

31 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

De tarwenotering op de CBoT in Chicago staat iets onder druk. Dit is het gevolg van een verbeterde oogstverwachting van de wintergranen in de Verenigde Staten. Wat tevens effect heeft op de gedaalde tarweprijs zijn de exportverwachtingen vanuit Rusland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de CBoT in Chicago is de tarwenotering met $0,12 gezakt tot $6,14 per bushel. Als gevolg van de regen en sneeuw in de Verenigde Staten zijn de verwachtingen voor de oogst van wintergraan verhoogd. Volgens diverse analisten handelaren heeft dit voor extra druk gezorgd op de markt. Wel was al snel herstel zichtbaar. Inmiddels is de notering namelijk weer met $0,04 gestegen tot $6,18 per bushel.

Russische exportverwachting
Een andere reden voor de lagere tarwenotering is de exportverwachting vanuit Rusland. Het land heeft deze verwachting voor seizoen 2020/2021 namelijk omlaag bijgesteld tot 36,3 miljoen ton. Een paar weken geleden werd nog uitgegaan van een export van 40,8 miljoen ton. Het is met name een gevolg van een exportheffing die op 15 februari 2021 wordt ingesteld. Rusland heeft tot en met 27 december al 57,5 miljoen ton graan geëxporteerd. Tarwe heeft hier veruit het grootste aandeel is, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. 

Deze onzekerheid op de Russische exportmarkt leidde niet alleen in de Verenigde Staten tot prijsmutaties. Oekraïne profiteerde er namelijk van. Door een goede vraag steeg de prijs in dat land met zo'n €2,44 per ton. In Egypte wordt verwacht dat de tarweprijs over de komende maanden zal stabiliseren, als gevolg van recente prijsstijgingen door de coronacrisis en door diverse handelsbelemmeringen.

Geen verdere daling verwacht
Daarnaast verwachting analisten niet dat de tarweprijs op korte termijn verder zal dalen. De weersverwachtingen in de belangrijkste gebieden van de Verenigde Staten, Rusland en Europa hebben een beperkt effect op de prijs. Het instellen van de exportbeperkingen door Rusland heeft daarbij juist een prijsopdrijvend effect. De stijgende prijzen van maïs en sojabonen hebben meer effect op de markt en kunnen positief uitpakken voor de tarweprijs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden