Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Ook in 2021 groene cijfers op graanmarkt

4 Januari 2021 - Niels van der Boom

Internationale granenmarkten hebben december positief afgesloten. Ook op de eerste handelsdag van 2021 worden groene cijfers genoteerd. De vraag is hoe lang deze positieve stemming dit jaar aan gaat houden. Inmiddels bereiken de noteringen van maïs en soja zeldzame hoogtes.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name in de Verenigde Staten barsten de CBoT-noteringen van soja en maïs uit hun voegen. Sinds 2014 was de prijs niet zo hoog. Dit is een combinatie van veel vraag naar voergrondstoffen en een lagere productie in Zuid-Amerika. Steeds duidelijker wordt dat er in Brazilië en met name Argentinië minder geoogst wordt. Dit terwijl Argentinië goed is voor 22% van de wereldwijde maïsexport.

Argentijnse exportban
Het Argentijnse landbouwministerie heeft bekendgemaakt dat de export van korrelmaïs tot 1 maart geblokkeerd is om er zo voor te zorgen dat het land zelf voldoende product behoudt. Dit zorgt ervoor dat er meer handel op de Amerikaanse termijnmarkt wordt gedaan. Het besluit volgt na een 3-weekse staking die de Argentijnse exportmarkt eveneens part speelde. Begin januari zijn opnieuw stakingen aangekondigd.

De voorraden van maïs en soja nemen wereldwijd af, omdat een kleinere oogst wordt verwacht in Zuid-Amerika. Het hete en droge weer is daar de reden voor. Ook de verwachtingen voor de komende periode wijzen daarop.

China in beweging
Droog weer in Brazilië stuurt de noteringen van sojabonen naar een prijsniveau dat sinds juni 2014 niet meer is gezien. Het soja-areaal stijgt dan wel in dit land, droogte beperkt de productie. Juist op dit moment is China een grote koper op de wereldmarkt voor zowel soja als maïs. Het land bouwt zijn varkensstapel op en heeft veel voergrondstoffen nodig. In het land zijn de grondstofprijzen naar recordhoogtes gestegen op veilingen die de Chinese overheid heeft georganiseerd. De enorme graanvoorraden die het land ooit had zijn daarmee aardig geslonken.

Volgens berichtgeving van Reuters neemt het maïsareaal in het land dit jaar toe. Dat gaat ten koste van soja, die vooral wordt verbouwd voor de humane consumptie. Ook de arealen van rijst en tarwe nemen toe of blijven op zijn minst stabiel.

Rusland bepaalt
De exportheffingen die Rusland in december aankondigde, echoën nog na op de markt voor tarwe. Dit nieuws zorgde ervoor dat er hernieuwd vertrouwen was in een hogere prijs, waar ook Europa van profiteerde. Tot op heden heeft de tarwe-export in Rusland zijn beste seizoen ooit gehad. Vrees voor een hoge interne marktprijs heeft ertoe geleid dat de export nu wordt gereguleerd. Russische akkerbouwers zijn terughoudend in het verkopen van voorraden. Pas wanneer zij dit voorjaar teeltkosten moeten gaan maken (kunstmest en gewasbescherming) is er reden om cashflow te genereren.

In Europa is sprake van een zeer zachte en natte winter. Dat levert goede groeiomstandigheden voor de wintergranen op. Het areaal in heel Europa groeit naar verwachting met 11%. In Frankrijk, de grootste tarweproductie binnen de Europese Unie, liggen de cijfers anders dan gedacht. Volgens het landbouwministerie is 4,73 miljoen hectare wintertarwe gezaaid. Dit is 12,4% meer dan vorig jaar het geval was, maar nog altijd 2% onder het 5-jarig gemiddelde. Het areaal gerst is 7% toegenomen en die van koolzaad blijft gelijk.

Elders in Europa hebben percelen met koolzaad geleden onder de natte weersomstandigheden in de maand oktober. Ook zijn veel percelen niet gezaaid vanwege een te laat tijdstip. Akkerbouwers hebben hier voor tarwe gekozen.

Droogte
In Rusland en Oekraïne is vooralsnog weinig sprake van een echte winter. Een sneeuwdek is enerzijds vereist om gewassen te beschermen tegen de vorst en anderzijds om de vochtreserves aan te vullen. Iets wat afgelopen jaar problematisch was. Dit geldt ook voor de Verenigde Staten, waar het in veel delen erg droog is. Gebieden waar wintertarwe groeit hebben hier met name mee te kampen. Ook ligt er weinig sneeuw, waardoor gewassen gevoelig zijn voor eventuele vorstschade.

Bijna de hele Amerikaanse regio waar harde tarwe wordt geteeld, kampt met droogteproblemen. Vooral in de grootste tarwestaat, Kansas, is het zeer droog. Slechts 33% van de tarwe wordt er als goed tot excellent beoordeeld door het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Hoogmoed na de val?
Pas dit voorjaar kan de balans worden opgemaakt wat betreft de tarwe en hoe dit de winter uitkomt. Tot die tijd is op dat vlak weinig spannends, of kou moet plots invallen in gebieden waar de granen niet zijn afgehard. De prijsstijging van tarwe minder explosief dan die van andere commodity's en staat daardoor vaster in zijn schoenen. De soja- en maïsmarkt hebben nu nog voldoende argumenten om prijsstijgingen vast te houden. Naarmate de prijs verder toeneemt wordt de kans een verlaging wel steeds groter. Voor de Amerikaanse exportmarkt is er wel nog steeds het voordeel van een relatief lage dollarkoers.

Samenvatting:

  • Exportban maïs Argentinië laat markt ontploffen
  • Droogte in Zuid-Amerika stuwt prijs soja en maïs
  • Europees graan zacht de winter in
  • Droogte in Amerikaanse tarweteeltgebieden
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden