Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Europese tarwe-export lager dan vorig seizoen

15 Januari 2021 - Kimberly Bakker

De export van zachte tarwe vanuit de Europese Unie ligt voor seizoen 2020/2021 tot nu toe iets lager dan vorig seizoen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese Commissie. Toch wordt vergelijken met vorig jaar lastig, gezien Groot-Brittannië nu niet meer meegerekend wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Unie heeft in seizoen 2020/2021, dat afgelopen juli van start is gegaan, 13,61 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd. Dit blijkt uit de nieuwste gegevens van de Europese Commissie. Vorig seizoen kwam dit niveau in dezelfde periode uit op 16,04 miljoen ton. "Toch is vergelijken met voorgaande jaren echt meer mogelijk nu Groot-Brittannië de Europese Unie heeft verlaten", zo schrijft de Commissie als kanttekening. "Vanaf 1 januari hadden de cijfers betrekking op de 27 landen in de Europese Unie, terwijl de cijfers tot 31 december zowel de EU-27 als Groot-Brittannië bevatten."

'Effect op cijfers is er zeker'
Duidelijk is in ieder geval dat het verdwijnen van Groot-Brittannië in de lijst gevolgen heeft voor de cijfers. "Het land is een grote importeur van maïs uit zowel de Europese Unie als de rest van de wereld. Het is meestal een netto-exporteur van tarwe en gerst, al heeft een slechte oogst in 2020 ertoe geleid dat het dit seizoen een grote hoeveelheid tarwe heeft geïmporteerd."

De uitvoer van gerst uit de Europese Unie komt tot en met 10 januari uit op 3,80 miljoen ton, waar dat vorig seizoen in deze periode 4,16 miljoen ton was. Daarnaast heeft de Europese Unie in seizoen 2020/2021 zo'n 8.93 miljoen ton maïs geïmporteerd. Vorig seizoen kwam dat getal nog uit op 11,85 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden