Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Zachte winter, toch vorstschade in graan

26 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Europa heeft tot nu toe relatief zachte winter al heeft de winter her en der toegeslagen zo meldt het JRC in het laatste MARS-rapport. De winterhardheid van wintergraan is sinds december in Noord en Oost Europa aanzienlijk verbeterd. Toch heeft niet al het graan de in december ingevallen kou goed doorstaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het warme weer van de afgelopen herfst en in de winter tot nu toe zijn er zorgen over de winterhardheid van het wintergraan. Uit de Europese modelberekening blijkt dat een groot deel van het tarwe areaal in het Zwarte Zee gebied nog gevoelig is voor vorstschade.

In de december editie van het Mars-Rapport werd al melding gemaakt van uitgewinterde tarwe in het Russische district Volga okrug en Noord-Roemenië. Nu lijkt ook een deel van het areaal op de Balkan, Noord-Spanje en Noordwest-Turkije vorstschade te hebben. De tarwe was onvoldoende afgehard en een beschermende sneeuwlaag ontbrak.

In onder andere de Baltische staten, Scandinavië en delen van Rusland is het wintergraan inmiddels wel volledig afgehard en worden geen problemen door invallende kou verwacht.

Zacht weer

De weercondities in Europa waren de in december en de eerste helft van januari over het algemeen warmer dan normaal, maar er zijn grote verschillen tussen regio's. Op het Iberisch schiereiland, Zuid-Frankrijk, het VK en Ierland was het juist kouder dan normaal. Zuidoost-Europa maakte een periode met warmer dan gemiddeld weer door.  In Zuid-Europa is meer regen gevallen dan gemiddeld. Centraal Turkije heeft echter te maken een neerslag tekort. Daar zijn zorgen over te weinig bodemvocht en kunnen de irrigatiereservoirs niet worden aangevuld. Voor de maanden februari, maart en april verwacht het JRC dat de temperaturen bovengemiddeld blijven.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden