Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Recordexport Australische tarwe naar China

28 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Ondanks de politieke spanningen tussen China en Australië is in december 2020 een piek behaald in de tarwe-export. Na 3 maanden waarin geen handel tussen de landen plaatsvond, is afgelopen december tarwe vanuit Australië naar China gegaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China was in december goed voor 33% van de Australische tarwe-export. Het is de grootste maandelijkse exportorder ooit naar 1 land, zo blijkt uit cijfers van ABS. Het vorige record uit 2014 stond op 400.000 ton. Australië profiteert hiermee van de tekorten in China. Ook het beperkte aanbod en de hogere prijzen van tarwe in het Zwarte Zeegebied helpt de export van Australische tarwe.

Relatie staat onder druk
De diplomatieke spanningen hebben weinig effect op de tarwehandel. Australië heeft eerder in 2020 (zonder overleg met China) aangedrongen op een onderzoek naar het ontstaan van het coronavirus. China heeft in reactie hierop importheffingen ingesteld op onder meer suiker, gerst en wijn. Veel analisten gingen ervan uit dat tarwe zou volgen, maar door de grote vraag vanuit China naar tarwe, het krappe aanbod op de markt en de recordoogst in Australië na 3 droge jaren is dit niet gebeurd.

Of er op korte termijn alsnog sancties door China worden ingesteld, is op dit moment nog onduidelijk. Voorlopig loopt de export nog door en uit de cijfers van S&P Global Platts is deze maand al 110.000 ton tussen China en Australië verhandeld. Een Australische marktbureau verwacht de Australische tarweproductie en -export in het lopende boekjaar, dat eindigt in juni 2021, verdubbeld.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden