Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Hogere productie granen en nog hogere vraag

10 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Zowel de productie als de vraag naar tarwe is naar boven bijgesteld in het WASDE-rapport. De toename van de vraag wordt hoger ingeschat dan de toename van de productie. De eindvoorraad wordt daarom naar beneden bijgesteld. Vooral China veroorzaakt de extra vraag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachte wereldwijde productie van tarwe is naar boven bijgesteld ten opzicht van het rapport van januari. De schattingen gaan uit van 773,4 miljoen ton tarwe voor dit seizoen. De verwachte productie van Pakistan en Argentinië is naar beneden bijgesteld, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een verwachte hogere productie in Kazachstan.

De 27 lidstaten van de EU en het VK profiteren van de onrust die veroorzaakt wordt door het wispelturige Russische export beleid. De export van tarwe uit de EU loopt goed door en kan qua prijs de concurrentie aan met de tarwe uit Rusland.

Meer vraag
De verwachte vraag naar tarwe is ook naar boven bijgesteld. De verwachte consumptie is met 769,3 miljoen ton 9,8 miljoen ton hoger dan in het rapport van januari. China zou seizoen 2020/2021 30 miljoen ton tarwe nodig hebben voor veevoer en voor overige toepassingen. Daarmee wordt het vorige record uit seizoen 2012/2013, dat op 26 miljoen ton staat, verbroken. De tarwe voorraad van de Indiaanse overheid is met 3,5 miljoen ton verhoogd naar 96,5 miljoen ton. De data impliceert dat er meer tarwe wordt gebruikt in India dan eerder werd verwacht. Dat heeft hoogst waarschijnlijk te maken met de voedselhulp die de overheid biedt om de economische schade door de coronacrisis te beperken.

De totale tarwevoorraad en -productie voor seizoen 2020/2021 wordt geschat op 1.073,5 miljoen ton. Dat is 0,8 miljoen ton meer dan in het rapport van januari. De eindvoorraad is met 9 miljoen ton verlaagd naar 304,2 miljoen ton. Daarmee blijft de voorraad nog steeds op recordhoogte. China heeft van de wereldwijde voorraad 51% in handen. Op de tweede plek staat India met 9%. 

Tarwe sloot op de CBOT gisteren (dinsdag 9 februari) $0,06 lager op net geen $6,50 per bushel. Met name de grote eindvoorraad lijkt verantwoordelijk voor de kleine prijscorrectie. 

Maïs en soja
De maïsproductie is dit seizoen een fractie naar boven bijgesteld naar 1.438,9 miljoen ton. Vooral vanuit Zuid-Afrika wordt een hoger productie verwacht. De eindvoorraad wordt geraamd op 286,5 miljoen ton. De maïsnotering op de CBOT daalde met $0,075 naar $5,56 per bushel. De markt lijkt daarmee de wat te hooggespannen verwachtingen omtrent de Amerikaanse export te corrigeren. 

De Amerikaanse eindvoorraad sojabonen is deze maand 20 miljoen bushel (circa 0,5 miljoen ton) naar beneden bijgesteld naar 120 miljoen bushel (circa 3,3 miljoen ton). Daarmee is de voorraad 77% lager dan aan het einde van het vorige seizoen en op het laagste niveau sinds 2013/2014. Brazilië heeft na een lange droge periode nu te maken met regen. De oogst loopt hierdoor vertraging op. De wereldwijde eindvoorraad sojabonen wordt 1 miljoen ton lager ingeschat dan in januari. Het totaal komt uit op 83,4 miljoen ton.

Sojabonen zijn in tegenstelling tot tarwe en maïs duurder geworden. Een bushel soja noteerde gisteren 9 januari $14,02 bij sluiting van de beurs. Met name de voorspelde onbalans tussen de productie en consumptie en de lage Amerikaanse eindvoorraad lijken hier een rol in te spelen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden