Jason Vanajek / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Australië oogstte niet eerder zoveel tarwe

17 Februari 2021 - Niels van der Boom

Naar schatting wordt dit seizoen in Australië een recordhoeveelheid tarwe geoogst. Vooral in het oosten van het land hebben gewassen geprofiteerd van relatief veel neerslag. Daarmee wordt het record van seizoen 2016-2017 verbroken. Een cyclus van 3 desastreus slechte jaren wordt doorbroken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

ABARES, het Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences, berekent dat de tarweoogst in het land op 33,34 miljoen ton uitkomt. Dit is 2,17 miljoen ton meer dan in december werd gedacht. Inmiddels is de oogst in het land bijna afgerond. Het vorige record (31,8 miljoen ton) stamt uit seizoen 2016-17.

Natte zomer
Reden voor deze fikse verhoging is he feit dat veel regen viel. Vooral langs de oostkust de laatste maanden. Dit is het gevolg van weerfenomeen La Niña dat voor een natte zomer in het land zorgt. Daarmee wordt een cyclus van 3 zeer droge jaren doorbroken. Tegelijkertijd bevinden de tarweprijzen zich op het hoogste niveau in 7 jaar tijd, wat de landbouweconomie in het land enorm kan sterken.

Ook de productie van gerst is door Abares naar boven bijgesteld tot 13,1 miljoen ton. Dit is iets minder dan het record uit 2016-17. Deze markt ligt er heel anders voor. China is de grootste koper van Australische gerst. Dit land heft nu 80% belasting op gerst. Tarwe wordt wel in toenemende mate naar het land verscheept.

Mild voorjaar
Niet alleen langs de oostkust, maar ook in Western Australia oogsten akkerbouwers veel tarwe. In totaal 16,6 miljoen ton volgens de Grain Industry Association of WA (GIWA). Dat is geen record voor dit deel van het land. In 2016 werd 18,1 miljoen ton geoogst. Behalve dat er bovengemiddeld veel neerslag viel, was het relatief koel. Gewassen hadden zo minder met droogtestress te maken. Hierdoor hebben ook gewassen als koolzaad, gerst en lupinen het goed gedaan.

Meer akkerbouwgewassen
Naar verwachting kiezen akkerbouwers ervoor om meer van dit soort gewassen te gaan verbouwen komend seizoen. Koolzaad, lupinen, maar ook haver is populair. Omdat het aantal schapen in Western Australia afneemt wordt meer land in productie genomen voor akkerbouwgewassen. Een akkerbouwareaal van 8,5 miljoen hectare is een record voor de deelstaat. Momenteel is het wel droog in dit deel van het land, omdat de gewassen alle vochtreserves hebben opgebruikt. Akkerbouwers hopen dan ook dat er voldoende regen valt voordat zij een nieuw gewas in gaan zaaien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden