Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Ook India stevent af op recordoogst van tarwe

16 Februari 2021 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Niet alleen in Australië en in Rusland wordt een behoorlijke tarweoogst verwacht, ook India stevent in seizoen 2020/2021 af op een recordoogst. De verwachting voor de Indiase tarwe-export heeft daarnaast eveneens een positieve wending genomen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweoogst in India komt naar verwachting in seizoen 2020/2021 uit op 107,6 miljoen ton, het hoogste niveau ooit. Het gestegen ingezaaide areaal en de gunstige weersomstandigheden zijn de voornaamste redenen voor de groei. Het areaal komt uit op een record van 34,5 miljoen hectare, een toename van 1 miljoen hectare in vergelijking tot het seizoen ervoor. Dat het ingezaaide areaal toegenomen is, komt onder andere door de tijdige aankondiging van de Indiase regering om een hogere, minimale prijs te betalen.

Goede exportvooruitzichten
De grotere tarweoogst lijkt niet direct tot een overschot op de markt te leiden, want de exportcijfers vanuit India zitten eveneens in de lift. In de periode van april tot en met december 2020 exporteerde India circa 976 miljoen ton tarwe, zo blijkt uit de nieuwste gegevens van de Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority. In seizoen 2019/2020 ging het 'slechts' om 217 miljoen ton.

De reden voor de stijging in de export? De dalende binnenlandse prijzen, wat heeft gezorgd voor lagere exportprijzen. Nu de tarweproductie flink is, verwachten diverse analisten dat de prijzen voorlopig ook laag blijven. In de belangrijkste tarweproducerende staten liggen de tarweprijzen tussen de $229 tot $250 per ton. Daarbij wordt het land tevens geholpen door de aanstaande exportbeperkingen in Rusland, met name richting landen als Bangladesh. In seizoen 2020/2021 neemt dat land wereldwijd 6,6 miljoen ton tarwe af.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden