Shutterstock

Inside Granen

Prijsgat nieuwe en oude tarwe blijft groeien

25 Februari 2021 - Niels van der Boom

Nadat de Europese tarwenotering afgelopen week opnieuw flinke winst boekte werd woensdag 24 februari een nieuwe stap gezet. Een koers van €245,25 per ton is sinds februari 2013 niet meer vertoond. Ondertussen groeit het prijsgat tussen de nieuwe en oude oogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag en dinsdag sloot de tarwenotering voor maart in Parijs aanvankelijk op een iets hoger niveau. Woensdag 24 februari werd een sprong gemaakt van €4,50 per ton (+2%). Bij de CME Group in Chicago jojode de tarwekoers meer op en neer. Ook daar zette de koers woensdag een fikse stap van $5,33 per ton tot $249,95. Daarmee is het oude record van 2021 ($248,20) verbroken.

Verschil oude en nieuwe oogst
Door deze prijsopleving stijgt het 'prijsgat' tussen de oude en nieuwe oogst. Aan de start van deze week kwam het septembercontract op de Matif weer boven de €200 per ton uit. Het verschil tussen de oude en nieuwe oogst bedraagt nu €42. Het decembercontract volgt dezelfde koers als die van september. Dit prijsgat moet in aanloop naar de nieuwe oogst gedicht worden. Het betekent dat één notering of beide koersen moeten stijgen of dalen om elkaar weer te vinden.

Een krappe situatie rond de Europese tarwevoorraad, waar bestemmingen nu harder aan gaan trekken, zorgt voor een opleving dichter bij huis. Marktbureaus schroeven ondertussen hun verwachtingen voor de Russische tarweoogst van 2021 terug. Het invloedrijke SovEcon verwacht dat het land 76,2 miljoen ton tarwe oogst. Dit is 9,7 miljoen ton minder dat vorig jaar. Ongunstige weersomstandigheden en een kleiner zomertarweareaal zijn hier de veroorzaker van.

Voorjaar start voorzichtig
In West-Europa is het voorjaar ondertussen voorzichtig aangebroken na een winterperiode. In Oost-Europa is die nog volop bezig. Kijkend naar het areaal granen en de omstandigheden, zijn de verwachtingen voor komende oogst positief. Ook wordt meer afzet verwacht door een minder dominante positie van Rusland. Dit kan de prijs voor tarwe nieuwe oogst een steviger fundament geven, maar de vraag is of deze door kan stijgen naar de huidige niveaus. Daarvoor is het simpelweg nog veel te vroeg. De weersomstandigheden dit voorjaar en vooral tijdens de korrelvulling zijn cruciaal voor de oogstprognose en dus de prijsvorming.

De Amerikaanse beurs wordt vooral gesterkt door 'US stimulus bill'. Een financieel programma van maar liefst $1,9 biljoen die de economie in het land er bovenop moet helpen na de coronacrisis. Deze vrijdag wordt naar verwachting al een akkoord bereikt waardoor hij half maart ondertekend kan worden. Dat geeft de beurzen, en ook de grondstoffenhandel, vertrouwen. China blijft aan de markt voor grondstoffen, maar nieuwe verkoopcijfers blijven uit.

Vorstschade
Wat voor tarwe meespeelt in de VS is het zeer koude weer. Niet alle gebieden hebben voldoende sneeuwval gehad waardoor vorstschade mogelijk slachtoffers gaat maken. Over de gehele linie staan de gewassen er gemiddeld goed op. In de staten Nebraska en Oklahoma worden wel lagere cijfers gegeven ten opzichte van een jaar eerder.

Ook maïs en sojabonen piekte mee op de commodity markten. Maïs op de Matif maakte afgelopen week al een flinke sprong. Sojabonen in Chicago stegen wel opnieuw. Daarmee worden ze weer extra interessant voor Amerikaanse telers. De sojaprijs moet 2,3 keer het niveau van de maïsprijs bedragen om akkerbouwers over de streep te trekken. Op dit moment is de prijs van soja 2,5 keer het niveau van maïs. Volgens recente areaalschattingen van USDA plust het maïsareaal komend seizoen 500.000 hectare en stijgt het soja-areaal inderdaad significant.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden