Shutterstock

Inside Granen

De wereld schreeuwt om soja, maar het is er niet

15 Maart 2021 - Niels van der Boom

Grote kans dat telers van maïs en soja de nieuwste trekker- en combinefolders al op hun bureau hebben liggen. Beide grondstoffen zijn peperduur. Een Amerikaanse of Braziliaanse akkerbouwer die vrij te verkopen product heeft, kan zijn geluk niet op. Blijft de soja-oogst in Brazilië vertraging oplopen, dan kan die prijs verder omhoog. In Nederland zijn vooral negatieve gevolgen van deze prijsbeweging zichtbaar. Voergrondstoffen stijgen namelijk fors in prijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De traag verlopende oogst van sojabonen in Brazilië - 's werelds grootste producent én leverancier van China - zorgt dit jaar voor heel wat kopzorgen bij handelaren. Terwijl China zijn varkensstapel razendsnel aan het opbouwen is, en ondertussen een slechte eigen oogst moet compenseren, kan het zich geen problemen in de bevoorrading veroorloven. Amerikaanse boeren spinnen er ondertussen garen bij.

Sector ontwricht
Inmiddels is 47% van de sojabonen geoogst en daarmee loopt het dorsen nog altijd flink achter op voorgaande jaren. Een jaar eerder stond de teller op 59%. Daardoor worden ook schepen minder snel volgeladen, wat weer voor vertragingen in havens en op het water zorgt. Een hele sector wordt erdoor ontwricht.

In het land betert het weer nog niet overal. In Mato Grosso, de grote sojastaat in het Zuid-Amerikaanse land, viel opnieuw flink veel water. In de grote plaats Sorriso is zelfs de noodtoestand uitgeroepen nadat er 800 millimeter in 45 dagen viel. Het land ligt in hét sojagebied van Brazilië dat 620.000 hectare beslaat.

Dubbelteelt vertraagt
Veel Braziliaanse akkerbouwers zaaien direct na soja een gewas met korrelmaïs in. Deze zogenoemde 'safrinha maïs' loopt door het weer ook vertraging op. Driekwart van het areaal zit in de grond tegenover 90% een jaar eerder.

In Argentinië staat het nieuws ook vol van de weerberichten. Daar was het lange tijd juist erg droog, wat opbrengst heeft gekost. Afgelopen weekend viel er juist heel veel regen in een deel van de akkerbouwregio's. Die komt voor de gewasontwikkeling waarschijnlijk te laat en zorgt juist voor een lagere graankwaliteit.

Giga export uit VS
Terwijl Zuid-Amerika niet kan leveren doen de Amerikaanse bedrijven hier hun voordeel mee. Cijfers van het USDA laten zien dat de afgelopen week een exportrecord is gebroken dat stamt uit 1989. Er werd 2,2 miljoen ton geëxporteerd in 1 week tijd. Daarnaast werd 519.000 ton soja uitgevoerd en 683.000 ton tarwe. Daarmee ligt ook de soja-export driekwart hoger dan vorig jaar. Opvallend is dat slechts 16% van de maïs en 31% van de soja de bestemming China had. Dit toont aan dat er wereldwijd een brede vraag is naar deze voergrondstoffen.

De internationale soft commodity market (granen en oliehoudende zaden) is bezig aan een gedaantewisseling. Na een periode van hoge prijzen in 2010 en 2011 volgde een jarenlange laagconjunctuur. Hierdoor namen investeerders als hedgefondsen afscheid van de grondstoffenmarkt. Met een steeds dreigendere inflatie stijgt de interesse in agro-grondstoffen, maar ook harde commodities zoals goud en zilver. Nu meer spelers posities in gaan nemen worden de bewegingen die de markt maakt extremer. De pieken hoger en de dalen dieper.

De gevolgen voor Nederland
Wat betekent dit alles voor de Nederlandse boer? Akkerbouwers kunnen profiteren van een stabiele en positieve tarweprijs. Pijn en vooral risico zit er bij melkveehouders en intensieve veehouders met varkens en pluimvee bijvoorbeeld. De voergrondstoffen zijn duur geprijsd en de kans is groot dat een stevig prijsniveau ook voor de lange termijn aanhoudt. Niet alleen vanwege een wereldwijde monstervraag maar ook omdat beurshandelaren het als een veilige haven zien. De prijzen en risico's nemen toe. Goed risicomanagement van je prijsrisico's wordt daarmee nóg belangrijker.

Dat veevoedergrondstoffen duur geprijsd zijn laat ook de Mengvoerprijsindicator goed zien. Voor A-brok en varkensbrok is de prognose sterk stijgend met een piek in half augustus.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden