Agrifoto

Inside Granen

Europees graan goed de winter doorgekomen

16 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Wintergranen zijn gemiddeld genomen in Europa goed de winter doorgekomen. Dat meldt JRC, het onderzoeksbureau van de Europese Commissie in de maart-editie van het MARS-rapport. Na een koude periode begin februari kregen grote delen van West-Europa de afgelopen weken te maken met een exceptioneel warme periode. De gewassen zijn daardoor snel ontwikkeld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stand van de meeste gewassen is in veel Europese landen aanzienlijk beter dan vorig jaar. Voor wintertarwe wordt in Europa nu een opbrengst voorzien die 3,5% boven het 5-jarige gemiddelde ligt. Voor wintergerst is dat zelfs 4,7%. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op historische trends, omdat het nog erg vroeg is in het seizoen.

In de Benelux hebben we te maken gehad met extreme temperatuurverschillen in februari. In de tweede week lag de temperatuur op het laagste niveau sinds 1979. In de derde en vierde week was het warmer dan normaal. De koude periode heeft volgens het JRC geen schade aan de wintergranen veroorzaakt. Sterker nog de koude periode heeft een positief effect op de ziektedruk. Door de relatief droge omstandigheden hebben veel Nederlandse telers al een eerste stikstofgift kunnen uit kunnen brengen.

Niet overal zacht weer
Aan de oost- en zuidkant van Europa was sprake van aanhoudende kou. In het Europese deel van Rusland en Turkije lagen de temperaturen in februari en de eerste week van maart onder het langjarige gemiddelde. De verwachting is dat daar een klein deel van het graan is uitgewinterd.

In de gebieden rond de Oostzee en de Middellandse zee is sprake van een neerslagtekort. JRC verwacht niet dat het graan daar schade van ondervindt, op Sicilië en Turkije na. Er is over het algemeen nog voldoende vocht in de grond aanwezig. Het tekort aan water is volgens JRC een bedreiging voor de landbouw in Turkije. De tarwe en gerst zijn onder droge omstandigheden gezaaid en er is op verschillende plaatsen beregend om het gewas boven te krijgen. Het bureau uit zorgen over de gebieden waar niet beregend kan worden en er zijn twijfels over of er voldoende water in de reservoirs zit voor de rest van het seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden