Agrifoto

Inside Granen

Neutrale stemming op tarwemarkt

6 April 2021 - Niels van der Boom

De granenmarkt is vooral bezig met het beoordelen van de maïs- en sojasituatie. Voor tarwe is even minder aandacht, daar is de stemming het beste als neutraal te bestemmen. Door hoge maïsprijzen is tarwe zeer interessant geworden voor de voermarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het 'Planting intentions'-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA houdt de markt ook bijna een week na publicatie nog bezig. Analisten spreken van een hectare Houdini-act, nadat de overheid met fors lagere areaalcijfers naar buiten kwam dan waar rekening mee werd gehouden. Het areaal maïs komt 2,2% lager uit dan de verwachtingen en de voorraden hoger. Analisten kunnen de cijfers simpelweg niet geloven. Met de bulls aan zet werd de mark omhoog gedreven.

Tarwecijfers onopgemerkt
Beurshandelaren waren zo druk met het verwerken van dit nieuws, dat een groter tarweareaal (18,8 miljoen hectare, +4,5%) grotendeels ongemerkt voorbijging. Ook de tarwevoorraad komt bijna 3% hoger uit dan analisten verwachtten. In Parijs pluste de Matif al voor verschijning van het rapport. Op donderdag noteerde de CBoT eveneens hoger. Dinsdag 6 april is pas de tweede handelsdag deze maand. 's Middags kleurt de koers van het meicontract met €210 per ton weer groen. Het septembercontract voor nieuwe oogst staat op €197,50 en blijft daarmee het plafond van €200 schaduwen.

Zelfs met een groter maïsareaal blijft de vraag- en aanbodsituatie enorm precair. Een probleem in de nieuwe oogst kan direct voor een sterk opwaartse beweging van de markt zorgen. Het USDA raamt de maïsvoorraad in het land op 1 maart op 195,62 miljoen ton. Dat is 3% minder dan vorig jaar het geval was en zeer bullish. In de VS ligt het verbruik van maïs (verwerking, ethanol, veevoer) op een extreem hoog niveau. Het gebruik van maïs in veevoer ligt op zijn hoogste niveau in 3 jaar tijd. Daarnaast is er de Chinese import van Amerikaanse maïs, door een gebrek aan product vanuit Zuid-Amerika. De nieuwe maïsoogst (safringha) zit in Brazilië in de grond, maar de groeiomstandigheden zijn verre van optimaal.

Tarwe interessant als veevoer
Met deze feiten in het achterhoofd is de kans zeer groot dat maïs duur blijft en een volatiel verloop kent. Een recordgrootte net-long-positie op de CBoT voor maïs (verwachting dat de prijs stijgt) bekrachtigt dit gevoel. Daarmee wordt het interessanter om tarwe te gebruiken als veevoer. China heeft, bij gebrek aan maïs, al 42 miljoen ton tarwe verkocht via staatsveilingen voor gebruik in veevoer. Een bijkomend voordeel van tarwe in het rantsoen is het hogere eiwitpercentage ten opzichte van maïs, zodat minder sojaschroot hoeft worden bijgemengd.

Voor tarwe is nu het weer de belangrijkste factor die het prijsniveau bepaalt. Het voorjaar op het Europees continent is vroeg begonnen en de groeiomstandigheden zijn goed. In Rusland is de situatie wisselend, maar zijn de wintergranen gemiddeld goed de winter uitgekomen. Dat geldt ook voor Oekraïne. In de VS is de stand van de wintertarwe gemiddeld, ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde, zo meldt het USDA.

Kou beïnvloedt markt (nog) niet
April blijft in Europa vooralsnog relatief koud voor de tijd van het jaar, zo geven de weersverwachtingen aan. Blijft dit weer voor langere tijd aanhouden dan kan het de markt beïnvloeden. Toch is die kans niet zo groot. Een droge periode later in het jaar heeft een grotere impact op de prijsvorming. In de VS is het in het oosten opnieuw koud, terwijl het westen juist overwegend warm is. Ook het weer in Australië is van belang voor de tarwemarkt. Zo moet daar nog voldoende regen vallen voor een nieuwe oogst ingezaaid kan worden. In Rusland is het zaaien van de voorjaarsgranen pas heel voorzichtig gestart. Er is driekwart minder gezaaid dan vorig jaar begin april.

Het Egyptische staatsbureau GASC heeft zijn eerste tender voor oogstjaar 2021 uitgeschreven. Opvallend is dat deze nog steeds grotendeels wordt gevuld met aanbod uit Rusland, ondanks de onvoorspelbare exportbelasting. Exporteurs zijn van mening dat ze het risico van deze belasting op de teler af kunnen wentelen, door tegen een lage prijs in te kopen. De laagste biedingen zijn afkomstig uit Roemenië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden