Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Inside Granen

Aan voorraadcijfers wordt eindelijk gesleuteld

12 April 2021 - Niels van der Boom

In het laatste Wasde-rapport dat zich richt op de oude oogst zijn de export- en voorraadcijfers voor sojabonen en maïs eindelijk aangepast. Dat brengt de markt in beweging. Het Amerikaans landbouwministerie verwacht een grotere Braziliaanse maïsoogst. Over de tarwemarkt is het positief, met hogere prijzen in het verschiet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Echt schokkende data was er in het Wasde-rapport over april, dat afgelopen vrijdag (9 april) werd gepubliceerd, niet te vinden. Belangrijk is dat de cijfers voor maïs en soja zijn aangepast. Het USDA houdt nu rekening met een eindvoorraad van 1,352 miljard bushel korrelmaïs, wat eerder nog 1,5 miljard was. Dit was bovendien minder dan waar analisten mee rekende, waardoor de markt een push naar boven kreeg.

Recordexport maïs
De verbruikscijfers als gevolg van intern verbruik in de VS en export stijgen. Vooral China heeft fors meer maïs afgenomen. De export van 2,675 miljard bushel is een record. Wereldwijd laat het USDA de maïsvoorraden eveneens afnemen, tot beneden de niveaus waar analisten mee rekenden. Dat is vooral te wijten aan meer vraag in de VS.

Sojaverwerking verliesgevend
Voor soja veranderden de cijfers niet zoveel. De eindvoorraad sojabonen in de VS bleef onveranderd, terwijl de markt ook hier met een verlaging rekende. Wel schroefde het ministerie de Braziliaanse bonenproductie op, met 2 miljoen ton. Wordt de oogst van 136 miljoen ton werkelijkheid, dan is dat een record. De Chinese afname van soja werd met een gelijke hoeveelheid verlaagd, omdat minder van deze grondstof wordt verwerkt in het land. De soja is simpelweg te duur geworden om lonend te kunnen verwerken (crushen). Een verminderde Chinese vraag en toegenomen Zuid-Amerikaanse productie zorgen voor een grotere mondiale eindvoorraad, zo becijfert het USDA.

Voor wat betreft tarwe is het Wasde-rapport optimistisch. De Amerikanen denken dat de consumptie van tarwe wereldwijd groeit omdat het een goedkopere graansoort is geworden dan maïs en bovendien meer eiwit bevat. Vooral China neemt om die reden 5 miljoen ton meer tarwe af. Voor de zesde maal op rij schroeft het USDA de Chinese importcijfers voor tarwe op. Wereldwijd is een stevige vraag naar tarwe merkbaar. De eindvoorraden dalen daarom met 5,7 miljoen ton ten opzichte van de vorige schatting. Analisten rekenden juist met onveranderde cijfers, waardoor ook de tarweprijs weer een stapje omhoog nam. Maandagmiddag (12 april) noteert tarwe op de Matif overigens weer lager.

Graan groeit goed
Graangewassen in Europa staan er gemiddeld goed voor. Het is koud met af en toe enkele graden nachtvorst, maar voor problemen zorgt dat niet. Het Franse marktbureau FranceAgriMer blijft onveranderd in de beoordeling van Franse tarwegewassen. In Rusland is de situatie nog steeds wisselend. Neerslag heeft een deel van de gewassen geholpen, maar vorst in het midden van het land zorgt juist voor een groter risico.

In de VS wordt eveneens het weer nauwlettend in de gaten gehouden. Zo is het in de zomertarwegebieden (Dakota's) extreem droog waardoor telers aarzelen om te zaaien. Een koude uitbraak in grote delen van de Midwest voorkomen dat het zaaien van maïs vroeg op gang komt. Daarnaast is het ook hier in veel staten droog.

Weermarkt
De granenmarkt is zo een echte weermarkt geworden. Berichten over de temperaturen, neerslag en zaaivoortgang bespelen de komende maanden de koersen die daardoor abrupt kunnen veranderen. In Europa is er geen vuiltje aan de lucht. In Noord-Amerika zijn de verschillen groter en ook de situatie in Zuid-Amerika speelt een belangrijke rol. De sojaoogst is afgerond, maar nu is het kijken naar hoe de nateelt van korrelmaïs zich ontwikkeld. Die wordt momenteel door droogte gehinderd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden