Shutterstock

Inside Granen

Tarwemarkt heeft 250 euro in de kijker

26 April 2021 - Niels van der Boom

Na een iets lager slot op vrijdag kijkt de Europese tarwemarkt weer omhoog op maandag 26 april. Het niveau van €250 per ton komt zo steeds beter in beeld. Ook de nieuwe oogst heeft flinke stappen kunnen zetten. Wat zijn hiervoor de argumenten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt heeft mondiaal met een krappe vraag en aanbod situatie te maken. Zeker nu het aanhoudend koud en droog is in alle teeltgebieden op het noordelijk halfrond. De laatste kruimels oude oogst gaan voor steeds hogere prijzen weg in o.a. Frankrijk, maar ook Rusland. Dit ondanks eerder ingestelde exportheffingen.

In dit artikel:

  • China koopt Franse tarweoogst 2021
  • Termijnmarktdeelnemers rekenen op stijgende prijzen
  • Droog weer houdt gewasontwikkeling tegen

China opnieuw koper
Toch is de granenmarkt vooral op oogstjaar 2021 gericht. Europa heeft er een nieuwe koper bij: China. Hardnekkige verhalen doen de ronde dat het land opnieuw in de EU aanklopt voor tarwe. Dit geldt overigens alleen voor tarwe met als herkomst Frankrijk. De afgelopen 2 jaar kocht China ook al tarwe van dit land. Voor seizoen 2020-21 gaat het om 1,6 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met het seizoen ervoor. Het beleid van China is om minder afhankelijk te zijn van 1 of 2 leveranciers en dan met name Noord-Amerika.

Hoeveel tarwe het land gekocht heeft in Frankrijk is gissen. De schattingen lopen uiteen van 500.000 ton tot zelfs een miljoen. Die zouden volgens de geruchten deze zomer verladen worden. Dankzij de torenhoge maïsprijzen in de VS - de hoogste sinds juli 2013 - heeft tarwe uit Europa een concurrentievoordeel van $20 per ton, geleverd in de Chinese havens. Overigens is tarwe uit Noord-Amerika ook goedkoper dan maïs op het moment. Voor Frankrijk komt de aanhoudende Aziatische vraag goed uit. Het zien zijn Noord-Afrikaanse klanten namelijk steeds vaker Russische tarwe kopen.

Ook gerstmarkt betert
De afspraken met China gebeurde voor de opleving op de Matif afgelopen week, die daardoor wel een extra steuntje in de rug krijgt. Ook de gerstmarkt ziet er positiever uit. China boycot Australische gerst en koopt die eveneens in Frankrijk in.

Na een flinke rally deed de granenmarkt het in Parijs vrijdag rustig aan. Na deze adempauze gaat het maandag verder. De koers sprong van €236,25 naar een hoog van €243,75 per ton. Het prijsniveau van €250,00 voor de laatste restjes oude oogst komt zo steeds duidelijker in beeld. Ook de expiratiedatum van het meicontract op de 10e komt in zicht. Daarmee wordt het een laatste push voor de commodity.

Prijs nieuwe oogst stijgt
De nieuwe oogst noteerde gedurende april redelijk stabiel tussen de €197 en €200. Half april kwam daar verandering in en vanaf begin vorige week ging het rap omhoog naar €220,75 per ton. Maandagmiddag staat de koers al op €223 en ook het decembercontract gaat mee in die flow. Het aanhoudend koude en vooral droge weer is een van de hoofdveroorzakers van deze beweging. In de oogstprognoses is dat nog niet echt zichtbaar. Toch blijft ook bij een goede oogst de situatie van aanbod en verbruik krap. Dat zet bulls steviger in het zadel. Ook fondsen kopen zich in op de termijnmarkt. Zij gokken op hogere prijzen (net long). Op de korte termijn wordt wat regen in de EU verwacht, maar op de lange termijn blijft het droog en ongewoon koud.

Een andere reden voor de prijsstijgingen bij tarwe zijn de opwaartse bewegingen van korrelmaïs in Parijs en Chicago. Lage temperaturen in de VS hinderen het zaaien van maïs en door droogte willen de maïsgewassen in Brazilië niet lekker groeien. Stop daar koud weer in Oekraïne en Rusland bij en je hebt genoeg zorgen over de nieuwe maïsoogst. De totale oogstcijfers blijven vooralsnog wel boven die van 2020 staan. Het koude weer in de VS is ook alles behalve gunstig voor de inzaai van sojabonen, die eind vorige week naar zijn hoogste niveau in 8 jaar tijd schoot.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden