Agrifoto

Inside Granen

Nu profiteren van hoge tarweprijzen?

29 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De graannoteringen zitten sinds de afgelopen herfst in de lift en staan op relatief hoog niveau. Vorige week maandag (19 april) werd een nieuwe spurt ingezet. Op de Matif is de tarweprijs opgelopen van €216,50 op 19 april naar €251,25 gisteren (woensdag 28 april).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel Nederlandse telers kiezen bij de graanafzet voor risicospreiding en verkopen hun graan via een pool. Veranderen de huidige hoge koersen daar iets aan en willen akkerbouwers meer zelf inspelen op de dagkoersen, of blijft risicospreiding via afzet in de pool de voorkeur houden?

Druk met oude oogst
Verschillende collecteurs zijn nog druk bezig met de afhandeling van de graanoogst 2020. Over de resultaten tot nu toe zijn ze behoorlijk positief. Sinds de oogst is de prijs gestaag opgelopen en de (lange) pools hebben daar met hun gespreide verkoopbeleid van kunnen profiteren en doen dat nog steeds. De meeste pools hebben namelijk nog een maand te gaan. Over concrete bedragen voor een eventuele nabetaling kunnen de graancollecteurs daarom nog geen uitspraken doen. De meeste durven al wel te zeggen dat ze 'een mooie plus' verwachten.

Nieuwe oogst ook aan de prijs
De prijs op de Matif voor het september 2021 tarwecontract sloot gisteren (woensdag 28 april) op de €226,25 per ton. Dat is een prijs ruim boven het meerjarige gemiddelde. Voor telers kan het daarmee interessant zijn om al een deel van de nieuwe oogst te verkopen. Verschillende afnemers bieden ook de mogelijkheid om al een deel van de oogst van te voren te verkopen.

De belangstelling onder telers om al tarwe of gerst van de nieuwe oogst nu al te verkopen wisselt erg per collecteur. Sommige collecteurs merken dat er wat meer telers dan andere jaren zijn die informeren over de mogelijkheden nu al tarwe van de komende oogst te verkopen. Andere zeggen dat nauwelijks extra vraag te merken naar de mogelijkheid om nu al de nieuwe oogst te verkopen of zitten daar tussen in. De dagprijzen die door afnemers genoemd liggen rond de €185 à €200 per ton.

Het lijkt vooralsnog, net als in andere jaren, maar een kleine groep van de telers die gebruik maakt van de voorverkoopmogelijkheden. Het overgrote deel van de akkerbouwers lijkt ook dit jaar voor verkoop via een graanpool te kiezen. Van een trendbreuk in de graanafzetstrategie onder akkerbouwers is dan ook geen sprake.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden