Shutterstock

Inside Granen

Is nu het moment om in te dekken op tarwe?

10 Mei 2021 - Niels van der Boom

Fikse verhogingen stonden afgelopen week op het bord voor de prijs van granen wereldwijd. Daarbij blijft de vraag naar korrelmaïs de prijsvorming van tarwe ondersteunen. Toch kampt ook tarwe met zijn eigen productieproblemen in Europa en Noord-Amerika. Raakt de markt niet té overgewaarderd?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif noteerde afgelopen week fors hoger voor tarwe nieuwe oogst. De week sloot op €232 per ton voor levering september. Maandagmiddag wordt gas teruggenomen met een prijs tussen de €225 en €227 per ton. 10 mei is de laatste handelsdag voor de oude oogst. Op de fysieke markt ging het afgelopen week al iets omlaag. In Rotterdam noteerde voertarwe €250 per ton, wat een week eerder nog €4 meer was. De regionale beurzen gingen nog wel licht in prijs omhoog. Voertarwe wordt aangeboden voor prijzen rond de €240.

Gewassen verslechteren
Al enkele weken terug konden akkerbouwers hun nieuwe oogst vastleggen voor €200, wat inmiddels tot €210 is toegenomen. Misschien dat een goed indekmoment is bereikt voor wie graag wat zaken wil doen. In de EU staan de graangewassen er relatief goed voor, al werken de lage temperaturen dit voorjaar duidelijk door in de gewasontwikkeling. Vooral uit Frankrijk komen berichten van droogte. Inmiddels wordt 79% van de tarwe als goed of zeer goed betiteld, wat enkele weken terug nog 86% was. Uit Duitsland komen betere geluiden. Verder in Centraal- en Oost-Europa is meer neerslag gevallen, maar de temperatuur mist vooralsnog.

Ook over de gewasontwikkeling in de Zwarte Zee-regio zijn de analisten positief. Die is op de meeste plekken goed. Het zaaiseizoen loopt nog volop voor onder andere zomertarwe. Dat is fors later dan vorig jaar het geval was, maar kijkend naar de meerjarige trend niet heel afwijkend. Wie sec naar de groeiomstandigheden in Europa kijkt, kan oordelen dat er (te) weinig aan de hand is om nu al een prijs van €230 te hanteren. Daarbij moet direct de kanttekening worden geplaatst dat een gebrek aan neerslag snel een issue kan worden. De tweede helft van mei brengt duidelijk warmer weer maar weinig regen.

Droogte in VS & Canada
In Noord-Amerika is de uitgangssituatie anders. De tarweprijs staat er op zijn hoogste niveau in 10 jaar tijd. De oude oogst noteert op de CBoT $284 per ton en ook de nieuwe oogst is fors in prijs omhoog gegaan. Op de Canadese prairies is het momenteel erg droog en dat geldt ook voor de Amerikaanse staten Montana en de Dakota's. Daarbij is het in de VS ook nog steeds erg koud en ligt er begin mei nog sneeuw op de grond. Akkerbouwers kunnen nu nog inspelen op de markt met hun areaalplanning voor zomertarwe, waardoor dit een interessante indicator voor de markt is.

 

Wat in de VS, en elders in de wereld, meespeelt is de prijs van maïs. Neerslag in Brazilië blijft uit waardoor de maïsgewassen zich daar maar zeer moeizaam ontwikkelen. Het is olie op het vuur van de graanhandelaren. China trok ondertussen al sterk aan de Amerikaanse maïsvoorraad en begint ook steeds meer boekingen vast te leggen voor het komend seizoen. Dit geeft akkerbouwers vertrouwen dat de markt ook in 2021-22 goed blijft. Tegelijk komen steeds meer berichten naar buiten dat het aantal AVP-uitbraken in China op een veel hoger niveau ligt dan het land zelf naar buiten brengt. Wordt de varkensstapel opnieuw zwaar getroffen, dan voelt de granenmarkt de gevolgen direct.

Veehouder betaalt rekening
Naast China en Brazilië speelt ook de markt voor biobrandstoffen een belangrijke rol in de prijsvorming van maïs. Het beleid van president Biden is sterk ingestoken op groene brandstoffen zoals uit maïs gewonnen ethanol. In hoeverre zijn plannen realistisch zijn, moet nog blijken omdat er simpelweg niet genoeg grondstof beschikbaar is voor de geplande productie. Het zorgt ervoor dat het fundament onder maïs – en in mindere mate tarwe – ijzersterk aanvoelt. Dat merken beurshandelaren en vooral fondsen, die massaal miljarden in de commodity-markt pompen. Tot vrees van de gevestigde orde, die bang zijn dat de markt wordt opgeblazen en te speculatief wordt. Het is de veehouder die uiteindelijk de rekening betaalt van de dure voergrondstoffen, terwijl die kosten niet uit de verkopen kunnen worden gehaald.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden