Shutterstock

Inside Granen

Tarwemarkt weet grote verliezen te beperken

17 Mei 2021 - Niels van der Boom

Neerslag op het Europees continent zorgt ervoor dat marktbureaus positief blijven over de aanstaande tarweoogst. Droogt en vooral kou hebben wel degelijk effect, maar vertragen vooral de groei. Vanwege de grote vraag en hoge maïsprijs weet de markt dit nieuws wel goed te absorberen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een week met vrije dagen en veel vakanties kan de tarwemarkt deze week positie innemen. Vrijdag sloot de Matif al iets positiever op €218 per ton, waarmee de prijs sinds het hoogtepunt op 7 mei inmiddels wel met €14 per ton is gedaald. Maandag opende de beurs enkele euro's lager en wordt er 's middags wederom rond het niveau van €215 gehandeld.

Kou kost half miljoen ton tarwe
Regen in Europa en iets warmer weer zorgen voor positieve vooruitzichten. Het Franse overheidsbureau France AgriMer raamt de tarweoogst in de EU-27 zo'n 8,5% groter in dat vorig jaar het geval was. Kou en droogte kosten in dat land 500.000 ton tarweopbrengst, maar in bijvoorbeeld Duitsland en Roemenië staan de granen er goed voor.

Dat geldt ook voor Oekraïne en Rusland. Het invloedrijke marktbureau Sovecon verhoogt zijn prognose voor de Russische tarweoogst naar 81,7 miljoen ton. Dat was in februari nog ruim 76 miljoen ton. Het is vooral een groter areaal zomertarwe dat zorgt voor een nieuwe verhoging. Ondanks de variabele exportbelasting laten akkerbouwers zich toch verleiden door hoge tarweprijzen en een prima export.

Export bijna benut
In het huidig exportseizoen heeft Rusland (tot en met maart) 34,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is 22% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder (28,3 miljoen ton). Egypte is de grootste afnemer van Russische tarwe met een volume van 7,7 miljoen ton. Dit is 34% meer dan een jaar eerder. Turkije staat met 6,4 miljoen ton op plek 2 en Bangladesh op plek 3. De export in april komt naar verwachting uit op ruim een half miljoen ton, wat het totaal op 35,1 miljoen ton brengt. Dit is 98% van het totaal potentieel. In mei en juni heeft het land zo nog 700.000 ton tarwe om te verkopen.

Fysieke prijzen in de markt voor oude oogst blijven ondertussen stevig staan in Rusland. Opvallend is ook het hoge prijsniveau van de nieuwe oogst. Die wordt voor $272 per ton verkocht. Slechts $6 minder dan de oude oogst. Naar verwachting neemt dit prijsniveau wel snel af, zodra meer boeren hun oogst gaan verkopen. Ook in Europa stijgen de prijzen voor laatste restjes oude oogst. De notering van EU-voertarwe in Rotterdam staat op €253,50. Dit is hoger dan de €247 die in 2010 werd behaald. Ook de regionale beurzen laten allemaal stijgingen zien.

Meer graan uit Oekraïne
De opbrengstcijfers in Oekraïne blijven deze maand ongewijzigd volgens de analisten van marktbureau APK-Inform. De totale graanoogst komt op 73,6 miljoen ton, wat een jaar eerder 64,9 miljoen ton was. Het volume bestaat uit 27,6 miljoen ton tarwe, tegenover 24,9 miljoen ton vorig jaar. De oogst van korrelmaïs wordt ingeschat op 35,7 miljoen ton. Vorig jaar was dat 30,3 miljoen ton. In het land valt geregeld een bui wat de gewasontwikkeling helpt.

Aan vocht ontbreekt het de gewassen in Europa deze maand niet. Begin juni wordt iets warmer weer verwacht, al blijft het weertype wisselvallig. Zo zijn ook de verwachtingen voor Roemenië goed. Samen met Frankrijk is het de grootste exporteur van tarwe aan het Midden-Oosten. Vorig jaar viel de oogst bijna 40% kleiner uit als gevolg van enorme droogte. De winter verliep mild in het land en het voorjaar bracht voldoende neerslag. Samen met een iets groter areaal is de oogstverwachting nu prima. Dit land begint als eerste met de nieuwe oogst in Europa, zo rond 20 juni. Door lage temperaturen dit voorjaar is de oogst overal later, wat wel eens voor spanning kan zorgen rond de laatste ladingen oude oogst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden