shutterstock

Inside Graan

Duitse oogstprognose naar beneden bijgesteld

20 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Duitse akkerbouwgewassen staan er over het algemeen goed op, al loopt de ontwikkeling wel enkele weken achter op vorig jaar volgens het Deutsche Raiffeisenverband (DRV). Toch heeft de organisatie de oogstprognose voor dit seizoen naar beneden bijgesteld. De aanleiding daarvoor zijn de deze week gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het DRV gaat nu uit van een graanopbrengst van rond de 43,7 miljoen ton in Duitsland. Dat komt vooral door een sterkere daling van het areaal zomergraan dan waar DRV eerder vanuit ging. De Duitse koolzaadopbrengst voor het komende seizoen wordt door het DRV op 3,6 miljoen ton geschat. Dat is gelijk aan de vorige verwachting.

"De cijfers van Destatis (bureau voor de statistiek) bevestigen onze verwachting dat het areaal zomergraan terugloopt", zegt Guido Seedler, graanmarktspecialist van DRV. "Volgens ons zijn de arealen zomergerst en korrelmaïs wel wat aan de lage kant ingeschat".

Regen was hard nodig
Over de groeiomstandigheden is DRV positief gestemd. De regen van de afgelopen weken heeft de gewassen goed gedaan. Vooral omdat de grondwatervoorraden sinds de droogte van 2018 nog niet volledig zijn aangevuld. Vorig jaar kwamen de eerste aren in de gerst en rogge rond eind april begin mei door. Dat is dit jaar pas rond deze tijd (20 mei) het geval.

Ook over de marktverwachtingen is DRV voorzichtig positief. De graanprijzen zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. Volgens DRV komt dit omdat de productie al langer tijd de vraag nauwelijks dekt. De huidige prijzen zijn dan ook een duidelijke weerspiegeling van het krappe evenwicht tussen vraag en aanbod. De gestegen grondstofprijzen hebben volgens Seedler niet of nauwelijks invloed op de consumentenprijzen in Europa.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden