Shutterstock

Nieuws Granen

Wat doet CZAV graanpool in volatiele markt?

11 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 10 reacties

CZAV maakte zojuist (vrijdag 11 juni) de definitieve prijzen van de graanpool bekend. De coöperatie blikt terug op turbulent jaar op de graanmarkt. Hoe presteert de CZAV graanpool in deze wispelturige markt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De poolprijs van de CZAV over de oogst 2020 is de hoogste sinds 2012. De kwaliteit van de geleverde tarwe was zeer goed volgens de CZAV en het is afgelopen jaar gelukt een veruit het grootste deel van de granen in de voedingssector af te zetten.

Baktarwe (met een HL-gewicht boven 76 kilo en eiwitpercentage vanaf 12,5%) heeft in de pool €193 per ton opgeleverd. Voor maal- en zomertarwe wordt €191 per ton betaald. Voertarwe heeft €187 per ton opgebracht in de pool. Voor brouw- en voergerst krijgen de telers respectievelijk €190 en €175 uitbetaald.

Turbulente markt
Rond de oogst twijfelde telers volgens de CZAV om de tarwe direct af te rekenen. De coronacrisis zorgde namelijk voor veel onzekerheid. Het virus heeft echter geen vat gekregen op de graanmarkt. Door onder andere grote vraag naar graan vanuit China, Russische exportheffingen en slechte oogstverwachtingen in Brazilië ontvlamde de graanmarkten begin 2021 volgens de coöperatie. Krappe maïs- en sojavoorraden hebben de tarweprijzen meegetrokken. Op de termijnmarkten namen de activiteiten van investeerders toe wat voor extra volatiliteit op de markt zorgde. Prijsverschillen van €10 op 1 dag waren daarbij niet ongebruikelijk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden