Shutterstock

Inside Granen en Grondstof

Amerikaanse weerkaarten kleuren dieprood

14 Juni 2021 - Niels van der Boom

In 2 decennia was het niet eerder zo droog in het westen van de Verenigde Staten. Dat tonen weerkaarten aan die een beeld geven van de vochtvoorziening. Tegelijkertijd hebben boeren in de oostelijke staten juist met overmatige neerslag te maken. Welke gevolgen heeft dit voor de gewasontwikkeling?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de Europese granen genieten van zon en vocht, is het weer in de Verenigde Staten extremer. De 'corn belt' heeft te maken met extreem droge omstandigheden. Verder richting de westkust nemen de problemen alleen maar verder toe. Het weerbericht voor de komende 14 dagen is cruciaal. Niet alleen voor de gewasontwikkelingen, maar ook voor de granenmarkt. Die kenmerkt zich in deze weermarkt door een grillig verloop.

Regen of niet
De bears wijzen op de weersverwachting die regen aankondigt. Tegelijkertijd denken bulls dat de voorspelde regen niet gaat vallen, net zoals dat de voorbije weken ook niet gebeurde. Onder druk van het laatste Wasde-rapport sloten de Amerikaanse termijnmarkten voor soja, maïs en tarwe afgelopen vrijdag 11 juni lager. Ook het weer speelt daarin een rol.

Met de Corn Belt wordt een akkerbouwgebied in de Midwest aangeduid die 9 staten omvat en soms wel 15. Meer dan de helft van alle Amerikaanse korrelmaïs wordt in 4 van deze staten verbouwd. De totale oppervlakte, waar maïs en soja de 2 hoofdgewassen zijn, beslaat 1 miljoen vierkante kilometer. Niet zo gek dus dat het weer enorm verschilt. De tweede helft van juni belooft droog weer voor de westelijke staten en regen aan het einde van de maand. Het oosten heeft al veel meer regen gehad en dat staat ook de komende 7 dagen op de planning. De neerslag aan het einde van de maand kan weleens broodnodig zijn, omdat voor begin juli opnieuw een hete en droge periode wordt verwacht.

Bodemvoorraad
De weersverwachtingen houden akkerbouwers en beurshandelaren flink bezig. Niet zo gek want, in deze fase van het seizoen is sprake van een echte weermarkt. De bodemvoorraad vocht is in sommige staten zoals Iowa zeer laag. Valt niet voldoende regen, dan heeft dit een grote impact op de gewasontwikkeling. Omdat de maïs nog niet zo ver ontwikkeld is, speelt dit scenario vooral voor eind juni en begin juli. Lokaal is door recente hitte nu al zichtbaar dat maïsgewassen het zwaar hebben. Daarbij worden parallellen getrokken met het eveneens extreem droge 2012. Toen bleef het heel de zomer droog. Het is onzeker of dat dit jaar ook het geval is.

De bears hadden eind vorige week de overhand. De net long positie op maïs nam af. Vooral een combinatie van minder hoge temperaturen en een gerede kans op neerslag zorgen ervoor dat de verwachtingen voor maïs beteren. Daarbij komt dat president Joe Biden – volgens geruchten – werkt aan het aanpassen van wetgeving omtrent het bijmengen van biobrandstof. Minder ethanol betekent dat minder maïs benodigd is

Tweede dust bowl
In het zuidwesten van de VS is tegelijkertijd sprake van een 'megadrought', zoals de Amerikanen het omschrijven. In 2 decennia is het in Nevada, New Mexico en Californië niet zo droog geweest. Dit zijn staten die wel wat gewend zijn qua neerslagtekort maar, satellietbeelden tonen aan dat de tekorten extreem zijn. 2020 was voor het zuidwesten een relatief goed jaar. Slechts 4% van het landoppervlak had met een tekort aan water te maken. Dit voorjaar is dat al 60%. Boeren vrezen voor een tweede 'dust bowl', zoals die in de jaren 30 van de vorige eeuw Noord-Amerika in zijn greep hield.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden