Shutterstock

Inside Granen

Weerberichten maken de prijs op de granenmarkt

18 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het zijn onrustige tijden op de grondstoffenmarkten. Dat is gisteren (donderdag 17 juni) weer eens goed duidelijk geworden maar dit keer niet door een flinke prijsstijging. In tegendeel, verwachte neerslag laat de noteringen dalen. Vooral de sojanotering heeft een veer moeten laten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sojanotering op de Amerikaanse CBoT raakte gisteren (donderdag 17 juni) bijna in een vrije val. Analisten spreken van de grootste daling op 1 dag sinds jaren. De juli-contracten zakte net onder $13,30 per bushel ($488 per ton). Een daling van bijna $1,19 per bushel ($44 per ton) in 1 dag.

De maïs- en tarweprijzen zijn minder hard gedaald. Het juli-contract voor maïs zakt met $0,40 naar $6,33 per bushel ($249 per ton) en tarwe noteerde $6,40 per bushel ($235 per ton). De termijnmarktcontracten voor de nieuwe oogst (november en december) zijn overigens minder hard gedaald dan de contracten voor de oude oogst.

Goede oogstverwachting
De noteringen op de Matif in Parijs zaten gisteren in de mineur. Maïs zakte van €258,25 naar €246 per ton. Bij tarwe bleef de daling echter beperkt met €2 naar €204,50 per ton. Dat heeft mogelijk te maken met de daling van de tarweprijs die begin vorige week al is ingezet. Ter vergelijking: 7 juni noteerde tarwe nog €216,50 per ton. Goede oogstprognoses voor Europa drukken de tarweprijs volgens verschillende analisten.

De plotselinge daling is volgens vrijwel alle analisten voor een belangrijk deel ingegeven door de weersvoorspellingen. Modelberekeningen voorspellen regen voor enkele belangrijke - op het moment droge - teeltgebieden in de VS. Of die neerslag daadwerkelijk valt, is afwachten. De markt verwacht duidelijk dat de weersvoorspellers het bij het rechte eind hebben. Maar ook tegenvallende exportcijfers vooral voor soja die gisteren zijn gepresenteerd, spelen een rol. Enkele analisten wijzen tevens op aanwijzingen voor mogelijke ingrepen in de markt door de Amerikaanse overheid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden