Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Minder areaalgroei en kleine voorraad in de VS

1 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Amerikaanse boeren hebben meer tarwe, maïs en sojabonen gezaaid dan vorig jaar. Analisten gingen echter uit van een grotere areaaluitbreiding dan waar het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) gisteren (woensdag 30 juni) mee kwam. Daarbij zijn de voorraden oude oogst flink geslonken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de areaalsverwachting gaat het USDA er vanuit dat het areaal maïs met 2% stijgt ten opzichte van 2020. Dat komt neer op 92,7 miljoen acre (37 miljoen hectare). Dat is een stijging van ruim 1 miljoen acre ten opzichte van de USDA prognose in maart, maar analisten hadden grotere stijging van het areaal verwacht.

Het soja areaal groeit met 5% en komt op 87,6 miljoen acre (35 miljoen hectare), gelijk aan de maart-verwachting. Analisten gingen eerder nog uit van een extra 1,5 miljoen acre. Het tarweareaal is volgens het USDA 46,7 miljoen acre (19 miljoen hectare). Dat is 5% extra ten opzichte van 2020 maar wel het op 3 na kleinste areaal sinds 1919, toen is begonnen met het bijhouden van de arealen.

Kleine voorraad
Niet alleen de arealen vallen lager uit. De voorraden zijn het afgelopen jaar flink geslonken. De tarwevoorraad oude oogst bedraagt op 1 juni dit jaar 844 miljoen bushel (22 miljoen ton). Dat is 18% minder dan op 1 juni 2020. Ook de maïsvoorraad is met 18% gedaald en komt uit op 4,11 miljard bushel (104 miljoen ton). De sojavoorraad valt zelfs 44% lager uit dan vorig jaar. In totaal is er in de VS zo'n 767 miljoen bushel (21 miljoen ton) soja.

Analisten noemen de cijfers van de USDA verrassend. Door een krappe graanbalans en alles behalve ideale weersvoorspellingen voor juli geeft het USDA de markt een stimulans naar boven. Dat was goed terug te zien op de CBoT, waar de prijzen opliepen. Volatiel blijft daarmee het belangrijkste kenmerk van de graanmarkt in 2021.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden