Shutterstock

Inside Granen

Hitte en regen ingrediënten op granenmarkt

5 Juli 2021 - Niels van der Boom

Extreme hitte in Noord-Amerika en excessieve neerslag in Europa zijn ingrediënten waar de internationale granenmarkt op reageert. De zomergranen in Amerika hebben flink te lijden onder zeer hoge temperaturen. Dichter bij huis wordt vooral uitgekeken naar zomers weer, zodat de oogst dichterbij komt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Woensdag 30 juni maakte het Amerikaanse landbouwministerie USDA de geschatte areaalcijfers bekend voor het land. Het is de tweede prognose van dit seizoen en tevens de laatste. De markt moet het er dus maar mee doen, tot de oogst binnen is. Vooral de minder grote verhoging van de maïs- en sojateelt zorgde voor een prijsimpuls op de termijnmarkten. Dat merkten we ook in Europa.

Meer tarwe
Het totale tarweareaal schat het USDA 5% hoger in ten opzichte van 2020. Dit betekent 46,7 miljoen acre. Omgerekend 18,9 miljoen hectare. Wat de Amerikaanse tarwemarkt meer bezighoudt, is het droge weer in het noordelijk deel van de Plains en Canada. Hier wordt veel van de harde tarwe verbouwd, die wordt gebruikt om hoge kwaliteit bloem te produceren voor pasta, pizzabodems en brood. Het USDA meldt dat slechts 27% van de zomertarwe in het land er goed voor staat. Een jaar geleden was dat 75%. Niet eerder stond de zomertarwe zo slecht. In 90% van alle gebieden waar zomertarwe wordt geteeld, heeft het gewas last van droogte.

Ook over de grens in Canada is sprake van dezelfde situatie. Afgelopen week tikte het kwik daar een record aan van 49,6 graden. Dat is niet alleen voor tarwe, maar ook zeker voor koolzaad een ramp. Dat is direct zichtbaar in de prijzen. Ook werd afgelopen week bekend dat het areaal tarwe dit seizoen 6,5% afneemt in Canada. Akkerbouwers daar hebben vooral gegokt op koolzaad, waarvan het areaal met meer dan 8% is toegenomen. Ook soja is een steeds populairder gewas met een toename van 5% in oppervlakte.

Kwaliteitsproblemen
Bijzonder genoeg zorgt regen er juist voor in de VS dat het met de oogst van wintertarwe niet echt wil vlotten. Afgelopen week was 17% van de wintertarwe geoogst, tegenover ruim een kwart een jaar eerder. Nat weer zorgt er bovendien voor dat het eiwitpercentage van de geoogste tarwe erg laag is. Dat is ook in Europa een punt van zorg. Eerder al werd vanuit Roemenië bericht dat de kwaliteit door aanhoudende neerslag een probleem kon worden. Nu komen die berichten ook uit Oekraïne. Begin juli is al veel regen gevallen, waardoor gewassen tegen de grond zijn gegaan en percelen overstroomd. Volgens marktbureau APK-Inform gaat het om 3,2 miljoen hectare tarwe dat door noodweer is getroffen.

In Frankrijk en Duitsland staan de tarwe's er nog beter voor, maar ook hier is het niet erg zomers. Toch blijft de score van 79% goed tot excellent voor Franse tarwe ongewijzigd, ondanks dat relatief veel graan tegen de grond is gegaan. De oogst op het Europees continent verloopt erg traag door nat weer en een laat seizoen. Gezien de weersverwachtingen de komende 2 weken verandert dat niet snel. Dit betekent ook dat het nieuwe exportseizoen maar zeer traag op gang komt.

Vrachtkosten
Nadat de vorige tarwetender van het Egyptische staatsbureau GASC uiteindelijk niet werd uitgevoerd, is maandag 5 juli opnieuw een tender uitgeschreven voor levering in september. Hier komt Roemenië opnieuw met de goedkoopste biedingen boven water, ondanks dat de variabele Russische exportbelasting is afgenomen. Een groter punt van zorg zijn de kosten van het transport, die inmiddels tot bijna $40 per ton zijn toegenomen. Dat is meer dan 15% van de prijs van de tarwe.

Voordat een ton Europese tarwe dus in Egypte is gebracht, praat je over een prijs van $275 tot $280 per ton. De vraag is in hoeverre dit de export kan belemmeren. Überhaupt is het organiseren van transport deze periode een pokerspel, omdat schepen nauwelijks nog op tijd arriveren.

Na de nationale feestdag 4th of July (onafhankelijkheidsdag) noteert de Amerikaanse termijnmarkt CBoT vandaag (5 juli) niet. In Parijs daalde de koers van het septembercontract terug naar €202,50 maandagmiddag en wordt opnieuw de bodem van de €200 opgezocht. Het decembercontract zit daar nog €2 boven. Wanneer de Amerikaanse beurzen dinsdag openen en het nieuws van de granenmarkt verwerken, kunnen we daar ook in Europa zeker de gevolgen van merken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden