Shutterstock

Inside Granen

Waarom je niets merkt van slechte tarwe in de VS

12 Juli 2021 - Niels van der Boom

Zelden stond de zomertarwe in Noord-Amerika er zo slecht op als dit jaar. Naar verwachting halveert de opbrengst. Toch merken we daar in Europa weinig van. Hoe kan dat?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met neerslag in de verwachting ging het scherp naar beneden op de Amerikaanse termijnmarkt CBoT afgelopen weken. Sinds 1 juli is de maïsnotering in Chicago bezig aan een vrije val. Het julicontract verloor bijna $35,50 per ton in 9 dagen tijd. Daarbij moet worden opgemerkt dat de handel in alle commodities marginaal is. De expiratiedatum is nabij. Voor maïs en soja is er nog het augustuscontract (oude oogst). Bij tarwe gaat het al om de nieuwe oogst.

Wachten op nieuwe cijfers
Een scherpe koersdaling zorgde er vooral bij maïs voor dat maandagmiddag (Europese tijd) op koopjes wordt gejaagd door beurshandelaren. Ook de Europese Matif-notering kleurt weer groen. Tarwe en maïs stegen licht. Koolzaad is bezig aan een forse opmars. De termijnmarkten wachten vooral nieuwe cijfers van het USDA af. Vandaag (12 juli) verschijnt het nieuwe WASDE-rapport. Dat moet de richting geven waar de markt duidelijk naar op zoek is.

Het belangrijkste in het rapport is de schatting van het landbouwministerie voor korrelmaïs en soja. Eind juni werd bekend dat het areaal minder hard groeide dan analisten en handelaren dachten. Maar hoe zit het met de opbrengst? Na een droge periode hebben gewassen in de Midwest eindelijk wat regen ontvangen. Van alle maïs wordt 64% als goed tot excellent beoordeeld. Voor soja is dat 59%. Deze gewassen hebben meer te lijden onder droogte.

Minder tarwe
Vooral tarwe is door droogte getroffen. In het noordwesten van de VS blijft het extreem droog en heet. Die omstandigheden zijn ook in grote delen van Canada zichtbaar. Van de Amerikaanse tarwe staat slechts 16% er goed op. Akkerbouwers verwachten deze zomer maar een halve oogst binnen te halen. Vooral voor telers van zachte witte tarwe is dat een probleem. Het is dezelfde tarwesoort als die we in Europa telen. Bijzonder is het dat juist de oogst van tarwe in het zuiden van de VS door buien wordt gehinderd.

De meeste tarwe in de VS is harde tarwe die voor andere producten wordt gebruikt. Door het warme weer is het eiwitgehalte erg hoog van deze zachte tarwe. Te hoog om te gebruiken voor gebakjes, noedels en crackers. Veel van deze zachte tarwe wordt normaal gesproken naar Azië geëxporteerd. In het huidige seizoen (2021-21) bereikte het volume zelfs een record.

VS op achtergrond
De kans dat we in Europa veel van dit tarwetekort merken is klein. De EU en Zwarte Zee regio (Rusland en Oekraïne) stevenen namelijk af op een zeer goede oogst. Ook Australië ligt op koers om wederom een gunstige graanoogst binnen te halen aan het eind van dit jaar. In het laatste decennium is de VS steeds meer op de achtergrond geraakt als tarwe-exporteur. Het is vooral Rusland die de markt domineert. Een kleiner volume tarwe in de VS heeft op de wereldmarkt daarom minder impact.

Oekraïne is een van de landen die een topoogst verwachten. De laatste overheidscijfers komen op 30 miljoen ton tarwe. Dat is 5 miljoen ton meer dan een jaar eerder. Afgelopen seizoen werd 44,6 miljoen ton geëxporteerd en de overheid denkt dat dit volume kan groeien naar 56 miljoen dankzij de grote oogst dit seizoen.

Het is dus niet zo vreemd dat de prijzen onder druk staan. Oekraïense tarwe daalde afgelopen week $11 in prijs met een gemiddeld prijsniveau van $219 tot $229 per ton FOB. Voertarwe ligt op $215 tot $225. In Rusland bedraagt het prijsniveau nu $234 tot $238 FOB. De oogst van tarwe vordert maar zeer gestaag. Regen gooit roet in het eten terwijl de combines in het zuiden van Rusland bezig zijn. Tot dusver liggen de hectareopbrengsten lager dan een jaar eerder maar, dat is vooral te wijten aan het kleine volume dat is geoogst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden