Agrifoto

Inside Granen&Grondstof

Graannoteringen stijgen na neutraal rapport VS

13 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft gisteren (maandag 12 juli) het WASDE-rapport over juli gepubliceerd. Vooral zomertarwe in de VS valt tegen, maar analisten noemen het rapport verder neutraal van toon. De noteringen op de Amerikaanse termijnmarkt CBoT liepen echter op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA stelt in het WASDE rapport de verwachte tarweopbrengsten voor de oogst 2021 iets naar beneden bij. In de VS wordt een gemiddelde tarweopbrengst van circa 3 ton per hectare verwacht. Dat is 0,33 ton per hectare lager dan in het juni rapport. Dat komt vooral doordat zomertarwe er in de noordelijke prairiestaten door droogte matig tot slecht voor staat. De wintertarweopbrengsten vallen juist hoger uit dan eerder werd verwacht.

Top oogst in de EU
De lagere productie van tarwe in de VS wordt maar beperkt gecompenseerd door grotere oogsten in andere delen van de wereld. De Australische tarweproductie is met 1,5 miljoen ton verhoogd en komt uit op 28,5 miljoen ton. Het gewas komt daar goed op en ontwikkelt zich beter dan verwacht. Ook in de EU en het VK is de verwachte opbrengst naar boven bijgesteld: met 1,4 miljoen ton tot 138,2 en 14,8 miljoen ton. De goede weersomstandigheden blijven aanhouden in Noord- en Centraal-Europa. De zomertarwe opbrengsten in Rusland en Kazachstan zijn vanwege warm en droog weer respectievelijk 0,5 en 1 miljoen ton lager ingeschat.

De wereldwijde tarweproductie komt dit seizoen uit op 792,4 miljoen ton. Dat is weliswaar 2 miljoen ton lager dan in het juni rapport, maar nog steeds een recordoogst. Het globale gebruik van tarwe komt volgend het USDA een fractie lager uit dan eerder verwacht op 790,9 miljoen ton. Vooral de vraag naar tarwe voor voer en overig gebruik in de VS, Rusland en Kazachstan in minder dan verwacht. De eindvoorraad komt daarmee uit op 291,7 miljoen ton. Dat is 5,1 miljoen ton lager dan in het mei-rapport, maar nog wel iets hoger dan de eindvoorraad van vorig seizoen.

Voorraad maïs en soja neemt toe
Voor maïs verwacht het USDA een fractie hogere opbrengst en toenemende eindvoorraden. Vooral in het oostelijke deel van de cornbelt in de VS staat de maïs er goed op. Voor Brazilië en Paraguay is door slechte weersomstandigheden de opbrengst naar beneden bijgesteld.

De productie en het verbruik van soja heeft het USDA nauwelijks gewijzigd in het juli rapport ten opzichte van het juni rapport. De eindvoorraad is wel naar boven bijgesteld: met 1,9 miljoen ton naar 94,5 miljoen ton. Vooral in Brazilië en Argentinië ligt meer soja op voorraad, waarmee de Chinese voorraad - die iets lager uitvalt - ruimschoots wordt gecompenseerd. De hoge sojaprijzen hebben er voor gezorgd dat China minder soja uit Latijns-Amerika heeft geïmporteerd. Analisten wijzen er wel op dat het weer in augustus van grote invloed is op de sojaopbrengsten in de VS.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden