Agrifoto

Inside Granen

Vroege tarwe valt niet tegen, net als de prijs

26 Juli 2021 - Niels van der Boom

Voorafgaand aan de tarweoogst werd een laag hectolitergewicht ingeschat. Verspreidt door Nederland zijn afgelopen week de eerste vrachten tarwe afgeleverd. De eerste berichten zijn positief. Het hectolitergewicht is gemiddeld tot goed en ook de opbrengsten vallen niet tegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gaat nog maar om de eerste honderden tonnen die zijn ontvangen. Vooral donderdag en vrijdag hebben akkerbouwers in Midden- en Zuid-Nederland mondjesmaat de eerste vrachten binnengebracht. Waar traditiegetrouw de tarweoogst van het zuiden naar het noorden verschuift is dit jaar een verspreide start zichtbaar. "Uit al onze werkgebieden hebben we tarwe ontvangen afgelopen week", weet Jurriaan Visser. Hij is manager granen bij CZAV.

Snel afgerijpt
Ook Agrifirm heeft de eerste paar honderd ton binnen, die vooral vrijdag werd gecombined. "Het hectolitergewicht start op een langer niveau dan wat we van vorig jaar gewend zijn", vertelt Aart den Bakker van de coöperatie. "Waar het toen startte tussen de 77 en 80 is dat nu 71 tot 77. Aanvankelijk waren we positief gestemd over de tarweoogst omdat het groeiseizoen geen droogte-issues kende en de gewassen goed konden doorgroeien. Wel is de afrijping heel hard gegaan. In 2 weken tijd van groen naar doodrijp."

Gezien het beperkte volume is het lastig om harde uitspraken over de opbrengsten te doen. "De komende 2 weken zijn bovendien van belang", aldus Den Bakker. "Ze voorspellen wisselvallig weer en dat kan impact hebben op het hectolitergewicht. Wordt het stelen, dan kan leveren bij een procent meer vocht misschien wel meer lonen dan het hectolitergewicht teveel laten dalen."

Prima start
In het zuidwesten is Visser positief over de opbrengst, al blijft het ook hier een beetje koffiedik kijken. "De eerste berichten zijn gewoon goed." Het verraste CZAV dat de eerste tarwe eind juli is geoogst. "We zien dit seizoen dat alle gewassen zo'n 1 tot 2 weken later zijn. Mogelijk dat het vroege moment door de combinatie van vocht en zon komt. Ook zijn meer vroege rassen gezaaid." De tarwe die CZAV heeft ontvangen komt op een hecolitergewicht van gemiddeld 77 kg. Daar is Visser tevreden mee. "In het zuidwesten worden eigenlijk allemaal maal- en baktarwe's geteeld. 77 kg is boven de norm, dat is prima dus."

Toeleverancier Van Iperen ontving ook diverse vrachten tarwe op hun vestigingen in het zuidwesten. "De vroege rassen waren gewon goed rijp, met geleverde vochtpercentages tussen de 15% en 16%", weet granen in- en verkoper Arjan van Belle. "We hadden een iets latere start van de tarweoogst verwacht. Wanneer het dorsen opnieuw kan beginnen is afwachten. Het weer blijft voorlopig wisselvallig."

Hogere prijzen voor tarwe, niet voor stro
Het prijsniveau ligt wel op een beduidend hoger niveau dan een jaar geleden. De bovenstaande prijsniveaus praten allemaal over prijzen die net onder de €200 per ton liggen, geleverd aan de put. Een jaar eerder lag het prijsniveau aan de oogststart op zo'n €165 per ton. CZAV ziet voor maaltarwe een extra premie. "In Europa is door de weersomstandigheden meer vraag naar deze tarwesoort", zegt Visser. "Dat merken we terug in de prijs." Van de regionale beurzen noteerde alleen Middenmeer afgelopen week een prijs voor de nieuwe oogst. Die komt op €195 per ton. De Europese voertarwenotering kwam op €219 per ton. Gerst noteert €10 lager.

Door het wisselvallige weer is het aannemelijk dat akkerbouwers vaker de hakselaar aanzetten en minder stro hebben liggen voor de verkoop. Ook natte omstandigheden in het veld zijn een reden om het niet te laten persen. In de stroprijzen is deze beweging nog niet zichtbaar. Handelaren praten over €40 tot €45 per ton los af land voor de akkerbouwer. Een hogere prijs zit er volgens hun niet in omdat de verkoopprijzen niet meebewegen naar een hoger niveau.

Wintergerst beduidend minder
De wintergerst is wel bij alle bedrijven in Midden- en Zuid-Nederland binnen. Daar vallen de opbrengsten wel beduidend tegen door een laag hectolitergewicht. Het natte en vooral donkere weer tijdens de bloeiperiode is daar debet aan. Tijdens de bloeiperiode van tarwe was het beduidend beter weer, waardoor de oogstverwachting voor tarwe positiever is. Wat voor winterbrouwgerst meespeelt, is dat de korrels minder grof zijn. Overigens zijn wel verschillen merkbaar in het geoogste areaal. Agrifirm Plant zag het areaal beduidend groeien, met 20%. Bij CZAV krimpt de teelt juist. Ook bij Van Iperen is het gerstareaal maar erg minimaal.

Het voorspelde wisselvallige weer van de komende 10-14 dagen is vooralsnog geen groot probleem. De bedrijven hopen dat er daarna snel een kans komt om met de maaidorsers het land in te gaan. Akkerbouwers die nog graszaad in het land hebben liggen, balen wel. Dit is veelal al wel gemaaid, waardoor de kans op hergroei toeneemt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden