Shutterstock

Inside Granen en Grondstof

Druk op voergrondstoffen neemt af

26 Juli 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Neerslag in de Verenigde Staten zorgt ervoor dat de markten voor sojabonen en korrelmaïs een stap terug doen. Wat ook in de markt doorwerkt is dat de China, de grootste koper, het rustiger aandoet. In Rusland is het juist droogte die een grote rol speelt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen woensdag daalde de sojanotering op de CBoT tot een slot van $514,78 per ton. Maandag werd deze daling verder ingezet en kwam de koers tot het laagste punt in 2 weken tijd. De belangrijkste reden voor deze afname is dat beter weer in de Midwest wordt voorspeld, wat positief is voor de sojabonen. Het gaat dan vooral om neerslag van betekenis.

Minder Chinese handel
Een andere reden voor de daling is dat China een exportorder heeft gecanceld en dat de verwachting is dat de export verder afneemt in de tweede helft van dit jaar. In de eerste helft van 2021 bereikte de export een record nadat Brazilië niet voldoende soja kon leveren aan de Chinezen. De VS wordt niet geholpen door hun dollar die zich op het hoogste niveau sinds begin april bevindt. Naast soja is ook een enorme hoeveelheid sorghum en gerst geïmporteerd.

De komst of het juist uitblijven van regen dicteert op dit moment sterk de markten. Zo viel afgelopen weekend slechts verspreid regen in de Midwest. Toch zijn telers en handelaren iets positiever over de maïsoogst in het westelijk deel van de 'Corn Belt' wat de prijs hiervan eveneens laat dalen. Vanwege de gunstige verwachtingen in augustus is de markt erg getemperd.

Droogte in Rusland
In de Zwarte Zee-regio is het juist erg droog en dat kan de zomergewassen als zomertarwe, zonnebloemen en korrelmaïs schade toebrengen. Dit merkt ook de tarweprijs. Die van wintertarwe uit Rusland steeg afgelopen week naar $248 per ton. Het droge weer zorgt er wel voor dat de oogst van wintertarwe in het zuiden en zuidwesten op een hoger tempo kan verlopen. Omdat de exportmotor nu begint te lopen en schepen de Zwarte Zee-havens aandoen. Exporteurs proberen nog snel handel te doen om deze schepen vol te krijgen, wat een prijsverhoging meebrengt.

Rusland heeft dit jaar voor het eerst met een variabele exportbelasting te maken. Dit tempert de exportverwachtingen mede door onzekerheid omdat de hoogte van het bedrag variabel is en afhankelijk van de marktprijs. In juli wordt naar verwachting 1,8 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is de kleinste export in 4 jaar tijd. Omdat nog steeds een grote oogst wordt verwacht, moet de export snel op gang komen om voldoende tarwe uit te kunnen voeren. Dat kan een prijsdrukkend effect hebben.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden