Agrifoto

Inside Granen

Tarwemarkt bouwt op een steeds steviger fundament

10 Augustus 2021 - Niels van der Boom

Ondanks het uitblijven van echt extreem weer op het Europees continent worden opbrengst- en kwaliteitsverwachtingen steeds verder naar beneden bijgesteld. Het fundament onder de granenmarkt wordt zo nog sterker.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Verenigde Staten en Canada hebben akkerbouwers wel met een extreem jaar te maken gehad. Al ver voor er zomertarwe werd gezaaid, was het droog. Dat bleef het heel het groeiseizoen. Nu de combines ook daar aan de oogst zijn begonnen, wordt steeds beter duidelijk dat het zwaar tegen gaat vallen.

Zomertarwe valt tegen
In de getroffen Northern Plains en Canadese prairies wordt veel durum tarwe verbouwd. Een harde tarwesoort die onder meer voor pasta's wordt gebruikt. Geen concurrent voor onze Europese zachte tarwe, maar het levert wel stemming. De eerste opbrengstcijfers uit de VS en Canada vallen iets positiever uit dan eerder werd gedacht. Dit is vooral te wijten aan het feit dat de écht slechte percelen namelijk niet oogstbaar meer zijn. Veel percelen zijn gemaaid voor hooi of gehakseld als veevoer.

Canada is de grootste producent van zomertarwe. Door de kleine oogst verwacht het landbouwministerie daar dat de export met ruim 10% afneemt. Het USDA verwacht ondertussen dat de zomertarwe export vanuit de VS zijn laagste punt bereikt in 33 jaar dit seizoen. Het gaat om 8,3 miljoen ton.

Rusland oogst ook minder
Ook in Rusland wordt aangenomen dat de opbrengst van zomertarwe tegen gaat vallen. In Centraal-Rusland en de Volga-regio is het dit seizoen eveneens droog geweest. De granen daar zijn later, waardoor er nog geen eenduidig beeld is over de opbrengst. Toonaangevende marktbureaus hebben uit voorzorg hun opbrengstprognoses voor het land al wel laten dalen. Zo kwam SovEcon afgelopen week met een prognose die 2,3 miljoen ton onder de vorige ligt.

De oogst van wintertarwe vordert steeds verder in het land. Volgens overheidscijfers is inmiddels 20,8 miljoen hectare geoogst, waarvan 14,7 miljoen hectare tarwe. De opbrengst komt op een gemiddelde van 3,16 ton per hectare. Een jaar eerder was dat 3,66 ton per hectare. Lokaal is veel regen gevallen, waardoor er kwaliteitsproblemen zijn. Gemiddeld verloopt de graanoogst vlot. Gesproken wordt over een 7,8% kleinere graanoogst dit jaar. Het totale volume ligt daarmee nog steeds 17% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, zegt consultancybureau ProZerno. Een groter areaal tarwe compenseert deels de lagere opbrengst.

Exporttoneel verandert
Omdat de grote tarweproducenten wereldwijd dus minder oogsten en exporteren, verandert het toneel. Het kleinere volume uit de VS en Canada wordt vooral door Australië opgevangen, vanwege hun gunstige positie ten opzichte van de Aziatische markt. De Australische exportverwachting voor tarwe is daarom met 13% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Als gevolg van een krappe beschikbaarheid blijven de prijzen relatief hoog. Het Canadees landbouwministerie rekent met een gemiddelde van $285 Canadese dollars per ton voor tarwe. Dat is $15 meer dan een jaar eerder. In de VS bevindt de prijs van tarwe zich in Chicago zich op zijn hoogste niveau in 9 jaar tijd. Ook in Rusland stijgen de prijzen. Afgelopen week werd $267 per ton voor wintertarwe betaald. Een stijging van $13 met de week ervoor.

Russische kopers hebben weinig lange termijn posities ingenomen dit seizoen waardoor ze soms snel moeten handelen. Dat drijft de prijs op. Ook de relatief hoge prijzen voor korrelmaïs helpen mee om het fundament onder de tarwemarkt te verstevigen. Het is bij het huidig prijsniveau namelijk gunstiger om tarwe aan te kopen voor veevoer dan maïs. Wat meespeelt in de EU is dat meer voertarwe beschikbaar is dan maaltarwe als gevolg van een tegenvallende kwaliteit door aanhoudende regenval.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden