Agrifoto

Inside Granen&Grondstof

Lagere oogstraming maakt granenmarkt nerveus

13 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor tarwe en maïs in het WASDE-rapport van deze maand augustus flink naar beneden bijgesteld. Opmerkelijk, oordelen analisten, zo tijdens de graanoogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale tarweopbrengst komt volgens het WASDE uit op 1.065,7 miljoen ton. Dat is 16,8 miljoen ton lager dan de prognose van vorige maand. Vooral in Rusland, Canada en de VS vallen de tarweopbrengsten tegen.

De Russische oogst is valt volgens de schattingen 12,5 miljoen lager uit dan in de juli editie van het WASDE, een ongekende correctie in de oogst periode. Het tarweareaal blijkt volgens nieuwe gegevens van Rosstat kleiner uit te vallen en de opbrengsten in Rusland vallen tegen. Afwisseling van vorst en dooi in februari en maart, waarvan de tarwe flink te lijden heeft gehad, zijn de belangrijkste oorzaak voor de tegenvallers in Rusland.

Droogte op de prairies
In de VS en Canada hakt de droogte van de afgelopen maanden in de tarweopbrengsten. De Canadese oogstprognose is daarom met 7,5 miljoen ton verlaagd naar 24 miljoen ton. Dat is de kleinste oogst sinds het seizoen 2010/2011. Meevallende opbrengsten zijn er in Oekraïne en Australië. De Australische oogstprognose is met 1,5 miljoen ton verhoogd naar 30 miljoen ton. Oekraïne stevent zelfs op een recordoogst van 33 miljoen ton. De eerste oogstgegevens van de tarwe overtreffen de eerdere verwachtingen.

De consumptie van tarwe wordt 4,2 miljoen ton lager ingeschat in door het WASDE op 786,7 miljoen ton. De eindvoorraad tarwe is met 12,6 miljoen ton verlaagd en komt op 279,1 miljoen ton. China heeft daarvan 51% in handen. Niet alleen de tarwe valt tegen, ook de opbrengsten van maïs komen volgens de verwachtingen lager uit. De maïsoogst werd in juli nog op 15,16 miljard bushel (385 miljoen ton) geraamd. Dat is in augustus 14,75 miljard bushel (374 miljoen ton) geworden. Ook voor de EU wordt een kleinere maïsoogst voorzien.

Boost voor de prijs
Analisten vinden het augustus-rapport ongebruikelijk verrassend. Vooral de tarweopbrengsten vallen (veel) lager uit dan waar de markt vanuit ging. Het WASDE bevestigt volgens hen wat veel (Amerikaanse) boeren al wisten. Droogte in belangrijke teeltgebieden heeft tonnen gekost. Dat de hectareopbrengsten van maïs beneden het meerjarige gemiddelde komen, is dan ook geen echte verrassing. Wat sommige analisten wel verbaasd, is dat de Russische tarweoogst zo fors is verlaagd. Schattingen van 75 miljoen ton waren al bekend, maar dat het WASDE gaat daar nu nog 2,5 miljoen ton onder zitten.

Het rapport tijdens de tarweoogst maakt de granenmarkt bullish. Zowel de Amerikaanse CBoT koersen voor maïs en tarwe maakten een prijssprong na publicatie van het rapport. Een ook de Europese Matif notering schoot omhoog.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden