Shutterstock

Inside Granen

Tarwe eerder richting 300 euro dan 200 euro

16 Augustus 2021 - Niels van der Boom

Ook maandag 16 augustus opende de Europese granennotering in Parijs weer stevig. Een piek van €259 per ton werd rond het middaguur aangetikt waarna de koers weer iets daalde. Kijkend naar de net long posities hebben beurshandelaren en fondsen nog steeds vertrouwen. Zo blijft het fundament onder de markt zeer stevig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 13 augustus sloot de Matif op een prijsniveau van €254,50 per ton voor het septembercontract. Het contract voor december zat daar nipt onder en ook het maart- en meicontract noteerden allemaal boven de €250 per ton. Op 10 september expireert het septembercontract waardoor de prijs nog weleens veel verder omhoog gestuwd kan worden in aanloop naar de expiratiedatum. Een stijging naar het €300 niveau is daarmee aannemelijk dan €200.

Fysieke prijsniveaus
De markt is zoekende naar een nieuwe balans met de informatie die het afgelopen week heeft moeten verwerken. In Europa resulteerde dit in een fikse prijssprong op vrijdag. In een week tijd steeg de Europese prijs explosief met €25,25 per ton. Ook de fysieke prijzen zijn flink toegenomen. In de Zwarte Zee regio wordt handel gedaan op prijsniveaus tussen $280 en $320 per ton, afhankelijk van het levermoment. Bijzonder is daarbij dat de vrachtkosten voor verre bestemmingen oplopen tot wel $330 per ton. De prijs hiervan is inmiddels belangrijker geworden dan die van het product zelf. Zeker omdat de koper zelf het transport moet betalen.

Nog steeds blijven landen in bijvoorbeeld het Midden Oosten tarwe aankopen via tenders en andere wegen. Het is vooral een uitdaging om tarwe van voldoende kwaliteit te vinden. De scheiding tussen maal- en voertarwe is daardoor groot. De Zwarte Zee regio is hierbij in het voordeel omdat het land een betere kwaliteit oogst dan de Europese Unie. Landen als Roemenië en Frankrijk hebben te kampen met een tegenvallende kwaliteit als gevolg van de vele regen deze zomer. De Franse graanhandelaar Group Soufflet meldt dat slechts 35% van alle ontvangen tarwe een hectolitergewicht heeft van 76kg/hl of hoger, wat vereist is voor maaltarwe.

Laag hectolitergewicht
In Nederland merken we ook dat de hectolitergewichten lager liggen dan we gewend zijn. In het zuidwesten is die iets beter dan in het midden en noorden. CZAV meldt dat het afgelopen week 125.000 ton tarwe heeft ontvangen. Inmiddels is 80% tot 85% van alle tarwe binnen bij de coöperatie. Het hectolitergewicht bedraagt gemiddeld 75 kg/hl. Agrifirm Plant spreekt over niveaus tussen de 73 en 78. De opbrengsten zijn overal gemiddeld tot ondergemiddeld. Ze variëren van 7 tot 9 ton waarbij vooral in het noorden de niveaus fors lager liggen dan gewend.

Afgelopen week is het gros van de wintertarwe geoogst op veel plaatsen. In het zuidwesten en zuiden moet nog een deel geoogst worden. De kustregio's in het noordwesten en noorden zijn eveneens nog niet gereed. Het is de vraag wanneer het combinen weer op kan starten met het huidige wisselvallige weer. Daarbij is het ook duidelijk merkbaar dat werkbare uren lager liggen doordat 's ochtends laat wordt begonnen en 's avonds tijdig gestopt. Ook elders in Europa hebben akkerbouwers veel graan binnengehaald. Toch is de oogst nog niet afgerond in o.a. Frankrijk en Duitsland. De exportvraag is goed en regen gooit soms roet in het eten.

Veranderende voermarkt
Een prijsniveau van tarwe boven de €250 per ton is historisch gezien hoog. Een dergelijke prijs houdt op de lange termijn vaak niet aan. Een uitzondering daarbij is seizoen 2012-13. Sinds die tijd is de prijs niet meer zo hoog geweest. Bij prijzen boven de €250 verandert bijvoorbeeld ook de voermarkt. Het wordt dan weer interessanter om maïs te gebruiken in plaats van tarwe. De oogst van korrelmaïs wordt – vooral in Frankrijk – nog steeds positief geacht. Internationaal is de maïsoogst juist naar beneden bijgesteld. Vooral in de VS en ook Oekraïne is dat het geval.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden