Agrifoto

Inside Granen & Grondstof

Hoe La Niña de voerprijs kan beïnvloeden

23 Augustus 2021 - Niels van der Boom

Net als vorig seizoen is er ook nu een bovengemiddeld grote kans dat het weerpatroon La Niña op het zuidelijk halfrond optreedt. Dit heeft gevolgen voor Zuid-Amerika en Australië en daarmee ook op de gewasproductie. Indirect beïnvloedt dat de grondstoffenmarkt, wat uiteindelijk op de voermarkt wordt gemerkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kans voor een La Niña in seizoen 2021-22 is 55% volgens het wereld meteorologisch instituut. Dit weerpatroon duurt van december tot en met februari. Het is de tegenhanger van een El Niño en zorgt ervoor dat de zeewatertemperaturen in de Stille Oceaan stijgen of juist dalen, afhankelijk van de locatie. Het zorgt voor bovengemiddelde neerslag in Australië en droog weer in delen van Zuid-Amerika. Ook het zuiden en midden van de VS kan droogte ondervinden door het weerpatroon, zoals ook nu het geval is.

Minder soja, meer koolzaad
Uit het verleden weten we dat de productie van sojabonen in Brazilië, Argentinië en Paraguay lager ligt door droogte als gevolg van een La Niña. Dit betekent weer een scheeflopende ratio tussen productie en gebruik en kleinere eindvoorraden. Allemaal factoren die de marktprijs doen verhogen. Australië produceert door meer neerslag in een La Niña-jaar juist meer koolzaad.

In delen van Brazilië is het momenteel droog, vooral in het zuiden. Ongeveer een kwart van de sojabonen is gezaaid. Het tempo loopt daarom iets achter op vorig seizoen. Blijft het inderdaad droog, dan worden de sojagewassen hierdoor geraakt op het moment dat de peulen zich moeten vullen. Dit vindt in december en januari plaats. In Argentinië moet het zaaien van soja nog starten en treedt La Niña op midden in het groeiseizoen. Ook hier wordt de sojaproductie dus negatief beïnvloedt.

Markt voor plantaardige olie
Na een seizoen met hoge marktprijzen voor soja breidt het areaal soja in Zuid-Amerika komend seizoen uit. De situatie tijdens het zaaien en in het groeiseizoen kan droog verlopen. Dat is niet met grote zekerheid te zeggen, maar de kans is 55% dat dit het geval is. Al deze factoren – samen met het weer in Indonesië en Maleisië – beïnvloeden de markt voor plantaardige oliën.

In de VS stijgen de commodities weer maandagmiddag 23 augustus, nadat afgelopen week lager werd afgesloten. Nieuwe cijfers over de opbrengsten voor sojabonen en maïs komen lager binnen dan gedacht en dat steunt de markt. Vooral de net long positie van handelaren op maïs (verwachting dat de prijs toeneemt) is groot. Vrijdag 20 augustus daalde de sojaprijs op de CBoT nog tot zijn laagste niveau in bijna 2 maanden. Exportorders blijven uit en regenval in de Midwest zorgde voor wat verlichting.

Soja stopt prijsdaling
Een andere reden waarom de sojaprijs fors is afgenomen ligt bij de Amerikaanse wetgeving rond biobrandstoffen. Mogelijk zijn brandstofproducenten niet verplicht om meer biobrandstof bij te mengen. Na het sluiten van de termijnmarkt bleek het nieuws alweer van de baan. Mogelijk dat in 2022 wel meer biobrandstof wordt bijgemengd en dat ondersteunt momenteel het prijsniveau. Nieuws over soja-export naar China en Mexico is – samen met heet weer in de Midwest voor deze week – ook een factor die de markt ondersteunt.

Het blijft nog zeker een maand gissen naar de exacte omvang van de Amerikaanse soja-oogst. Die is deels afhankelijk van de groeiomstandigheden de komende weken, die vooralsnog droog verlopen. Valt de Zuid-Amerikaanse productie tegen, dan kijkt de granenmarkt opnieuw naar een ijzersterk seizoen voor soja. Dat merken we uiteindelijk ook hier door stijgende prijzen voor producten als sojameel en sojaschroot.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden