Nancy Anderson / Shutterstock.com

Inside Granen

Droogte hakt in op Canadese graanopbrengst

30 Augustus 2021 - Niels van der Boom

Droogte heeft in het westen van Canada het gehele groeiseizoen flink huisgehouden. Het zorgt niet alleen voor minder hectares graan, maar ook voor een fors lagere opbrengst. Daarmee oogst het land fors minder granen. In sommige gevallen is het de laagste opbrengst in 14 jaar tijd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Canadese statistiekbureau Statistics Canada heeft 30 augustus een officiële prognose gepubliceerd voor de graanoogst in het land. De productie van tarwe daalt met 35% ten opzichte van 2020 tot 22,9 miljoen ton. Deels door een lagere hectareopbrengst, die bijna 30% is afgenomen, en deels door een kleiner areaal. Dit cijfer is kleiner dan waar bijvoorbeeld het Amerikaanse landbouwministerie USDA mee rekent. Dat kwam in een recente prognose nog op 24 miljoen ton uit.

Door droogte in het westen van Canada is dit voorjaar fors minder zomertarwe ingezaaid. Daardoor daalt het areaal met 8,5% tot 9,18 miljoen hectare. Ook durumtarwe is minder ingezaaid. Het areaal wintertarwe – een stuk kleiner dan de andere tarwes – is stabiel te noemen. De droogte heeft heel het seizoen aangehouden waardoor de hectareopbrengsten een flinke klap krijgen.

Kleinste koolzaadoogst in 9 jaar
Ook de opbrengst van koolzaad neemt af. Landelijk wordt bijna een kwart minder koolzaad geoogst, waarmee de oogst van 14,7 miljoen ton de slechtste is te noemen sinds 2012. Per hectare is de opbrengst met 30% afgenomen. Akkerbouwers in het land hadden juist fors meer koolzaad ingezaaid (+8% tot 8,94 miljoen hectare) vanwege de gunstige markt voor dit product. Vooral in de provincie Saskatchewan daalt de opbrengst.

Korrelmaïs en sojabonen – beide teelten die fors kleiner zijn dan in buurland VS – laten andere cijfers zien. Statcan raamt de maïsoogst nipt hoger dan vorig jaar met een totaalvolume van 13,7 miljoen ton. Dat is bijna een procent meer dan vorig jaar werd geoogst. Het areaal is wel gekrompen. Vooral in Ontario wordt maïs verbouwd. De opbrengsten per hectare zijn hier gunstig te noemen. De teelt van soja daalt wel met 8,5%. Met 5,8 miljoen ton is het een relatief klein gewas. Ook de opbrengst van gerst (-27%) en die van haver (-33%) daalt.

Wat betekent het voor ons?
Canadese tarwe wordt vooral naar de EU geëxporteerd als baktarwe. Deze is dit seizoen ook in de EU schaars door kwaliteitsproblemen, waardoor de kleine Canadese oogst op een zeer ongunstig moment komt. De eveneens lage opbrengsten in de VS kunnen de exportpositie niet overnemen. Op het gebied van plantaardige oliën is Canada een grootmacht. Dit jaar moet het land ook hier verstek laten gaan. Vooral Australië kan hier garen bij spinnen, met een grotere koolzaadoogst in het verschiet.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden