Shutterstock

Inside Granen en grondstof

Amerikaanse graanexport verstoord door orkaan

1 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Orkaan Ida die zondag aanland kwam in de Amerikaanse staat Louisiana heeft voor grote schade gezorgd. Ook de havenfaciliteiten voor de graanexport hebben de orkaan niet ongeschonden doorstaan. Dat maakt de Amerikaanse graanbeurzen nerveus.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Circa 60% van de graanexport van de VS loopt via de havens in de Mississippidelta aan de Golf van Mexico. Orkaan Ida zorgt door het verstoren van de logistieke keten voor extra onzekerheid in een toch al zeer volatiele graanmarkt. Het graan- en grondstoffenhandelsbedrijf Cargill meldt aan persbureau Reuters dat 1 van de 2 graanterminals die het bedrijf in de regio aanzienlijke schade heeft opgelopen. Archer-Daniels-Midland meldt dat de terminals geen significante schade hebben opgelopen maar dat stroom in regio is uitgevallen waardoor de faciliteiten stil liggen.

Nog veel onduidelijk
Snel opstarten van de havens zit er volgens verschillende experts niet in. Het gebied moet door de overheid eerst veilig verklaard worden voordat het deels geëvacueerde personeel terug kan komen. Ook het elektriciteitsnetwerk heeft grote schade opgelopen. Niemand kan zeggen of het herstel van de orkaanschade dagen, weken of maanden gaat duren.

Waar mogelijk worden de havens aan de golfkust vermeden en worden de transporten omgeleid naar andere regio's. Maar vaak is dat lastig omdat de voorraden van de oude oogst opraken. Als de Amerikaanse oogst van soja en maïs over een paar weken begint, komt daar verandering in en zullen de voorraden weer oplopen. Prijzen voor tarwe, maïs en soja op de CBoT staan onder druk door de onzekerheid die Ida veroorzaakt heeft. Ook worden er geen premies betaald voor leveringen in het havengebied van Louisiana.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden