Agrifoto

Inside Granen & grondstof

Prijsopleving korrelmaïs niet ondenkbaar

6 September 2021 - Niels van der Boom

De Europese markt voor korrelmaïs bevindt zich in een rustig vaarwater, terwijl die in de VS behoorlijk in prijs is gedaald. Kijkend naar de productiecijfers deze herfst en de vraag uit de markt kan de markt behoorlijk gaan verhitten op de langere termijn. Zo stevent Zuid-Amerika af op een fors kleinere oogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktbureau AgRural schat in dat Brazilië, de grootste maïsproducent, dit seizoen 20 miljoen ton minder maïs oogst dan een seizoen eerder. Daarmee komt het totale volume op 81,9 miljoen ton. Vorig seizoen werd 120,6 miljoen ton maïs geoogst. De 'tweede teelt' na sojabonen valt enorm tegen in het land. Al vanaf het zaaiseizoen zit het tegen en ook het groeiseizoen verliep droog. De oogst is bijna afgerond.

Ondertussen wordt de hoofdoogst in het midden van Brazilië alweer ingezaaid onder goede omstandigheden met voldoende vocht. AgRural verwacht dat het areaal maïs licht toeneemt komend seizoen.

Wisselende oogst VS
In de VS moet de maïsoogst nog beginnen in de 'corn belt'. Het gebied in de Midwest waar de meeste korrelmaïs wordt verbouwd. De opbrengsten zijn wisselend en afhankelijk van hoeveel neerslag er is gevallen dit seizoen. Naar schatting start half september de oogst pas echt. Ondanks een positieve verwachting voor de totale oogst blijft de voorraad maïs extreem klein. De kleinste sinds 2013. Vanwege de kleinere Braziliaanse oogst kan het land naar schatting opnieuw veel maïs exporteren. De verwerking tot ethanol neemt af. Die bevindt zich momenteel op het laagste niveau in 6 maanden tijd.

Alle Amerikaanse ogen zijn gericht op China, de grote afnemer van maïs en bonen. Het land heeft al een recordhoeveelheid maïs aangekocht voor komend oogstseizoen. Toch verwachten marktanalisten dat later dit seizoen minder wordt aangekocht, omdat het land – in tegenstelling tot vorig jaar – nu wel een prima eigen oogst verwacht. De door het USDA geschatte export van 26 miljoen ton wordt daarom niet gehaald. Dat zegt marktbureau StoneX. In het huidig seizoen importeerde China al 23 miljoen ton maïs.

Stabiele Europese opbrengst
De weersinvloeden die zo duidelijk weerklinken in de Europese tarwemarkt komen bij maïs veel minder duidelijk naar voren. De opbrengstprognoses blijven stabiel in het westen van Europa, ondanks nattigheid en een gebrek aan zon. Een voordeel is dat de Franse maïsgewassen voldoende regen hebben gehad deze zomer.

In het oosten van Europa is het veel droger waardoor de maïs te lijden heeft. Vooral Roemenië is een belangrijk land. Een kwart van alle Europese maïs komt hier vandaan. Toch blijft de opbrengst rond het gemiddelde staan, denkt de EU. Oekraïne stevent wel af op een goede maïsoogst. In Rusland is dat een ander verhaal. Daar kost droogte deze zomer duidelijk opbrengst.

Wat zijn de gevolgen?
Wat betekent dit voor Nederlandse veehouders? Komt er minder maïs uit Centraal- en Oost-Europa, dan moet meer worden geïmporteerd uit Frankrijk of overzees. Dat kan de Europese maïsbalans doen kantelen en sowieso voor hogere marktprijzen zorgen.

In Nederland wordt naar verwachting deze herfst meer korrelmaïs geoogst dan de laatste jaren het geval was. Toen werden veel dubbeldoelpercelen gehakseld door een tekort aan snijmaïs. Dit seizoen is veel meer maïs beschikbaar en de prijs voor korrelmaïs is goed. Dat maakt het aantrekkelijk om percelen te dorsen in plaats van te hakselen. De teelt van korrelmaïs is in Nederland relatief klein, met 11.500 hectare dit seizoen. Daarnaast wordt er nog 5.800 hectare voor CCM verbouwd. In bijvoorbeeld buurland België is de korrelmaïsteelt met ruim 43.000 hectare veel groter.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden