Agrifoto

Inside Granen

Wasde rekent met meer tarwe, maïs en soja

13 September 2021 - Niels van der Boom

Vrijdag 10 september verscheen het Wasde-rapport van het Amerikaans landbouwministerie USDA. De gegevens in het rapport worden als bearish voor de markt opgevat. Een drukkend effect dus. De opbrengsten van maïs en soja werden verhoogd. Tarwe is een heel ander verhaal.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Wasde-rapport verscheen 10 september. Een grote impact op de termijnmarktnoteringen in Chicago maakte het rapport vrijdag niet. Of de Europese termijnmarkt vandaag (13 september) nog gaat reageren op de cijfers is de vraag. De handel verwachtte zo ongeveer al een verhoging van de maïs- en sojaopbrengst. De mening van akkerbouwers is toch vooral dat de opbrengsten te hoog zijn ingeschat en dat we in de komende maanden verlagingen gaan zien.

Meer maïs
De hoofdmoot van de maïs en soja moet nog worden geoogst worden in de VS. Vlak voor die start wordt er gegist naar de totale omvang en ook het USDA heeft een duit in het zakje gedaan. Zowel de opbrengst als het areaal van korrelmaïs is toegenomen in het septemberrapport. Zo komt de totale oogst naar schatting uit op 15 miljard bushel, tegenover 14,75 miljard vorige maand. Zo'n volume is het op een na grootste ooit in de VS, mede dankzij het enorme areaal van 85,1 miljoen acres (34,43 miljoen hectare).

Niet alleen de productie, ook de consumptie van maïs is verhoogd in de meest recente cijfers. Zowel het Amerikaans verbruik als de export zijn met 75 miljoen bushel verhoogd. De export komt daarmee in totaal nog steeds lager uit dan vorig seizoen, zo denkt het ministerie. Mede door meer maïsvolume aan de start eindigt de verwachtte eindvoorraad hoger.

Iets meer soja
De opbrengsten van soja zijn minimaal verhoogd in het septemberrapport. Het areaal komt iets lager uit. Hierdoor komt de sojaproductie iets hoger uit dan vorig seizoen, zo denkt het USDA. De exportcijfers zijn naar boven bijgesteld maar het verbruik in het land zelf daalt naar verwachting. Dit betekent dat de eindvoorraad soja ook hoger uitkomt, mede door een groter volume (carry-over) aan de start.

Op het front van tarwe bracht het USDA weinig nieuws. Daarvoor wacht het ministerie op zijn rapport dat 30 september verschijnt en dat zich specifiek op tarwe richt. Opnieuw is de eindvoorraad naar beneden bijgesteld. Vooral omdat het ministerie denkt dat 10 miljoen bushel minder wordt geïmporteerd dit seizoen. De export bleef ongewijzigd.

Meer tarwe, meer verbruik
Wereldwijd laat het USDA de Australische tarweproductie met 1,5 miljoen ton plussen en die van India met 1,5 miljoen ton. Voor de EU stijgt de productie met 400.000 ton. Het cijfer van 72,5 miljoen ton tarwe voor Rusland bleef ongewijzigd. Door de bovenstaande toenames stijgt de wereldtarweproductie met 3,4 miljoen ton. Omdat het verbruik ook met 3 miljoen ton stijgt is deze verhoging direct geabsorbeerd. Het USDA prognosticeert een tekort van 9,4 miljoen ton in seizoen 2021-22. De eindvoorraden stijgen wel, vooral door een grotere voorraad aan de start.

De productie van maïs is mondiaal wel flink verhoogd door het USDA. Vooral vanwege 6,3 miljoen ton meer maïs in de VS en 5,4 miljoen ton elders voor 2021-22. De grootste plussen zijn te vinden in de maïsopbrengsten van China en Argentinië. De wereldmaïsvoorraad neemt zo toe. Gekoppeld aan een grotere beginvoorraad is het maïsvolume met 297,6 miljoen ton fors groter uitgepakt dan de 286 miljoen ton waarmee de handel rekening hield.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden