Shutterstock

Inside Granen

Oogst vordert vlot, export betert, prijs omlaag

27 September 2021 - Niels van der Boom

Hoge temperaturen en gunstige omstandigheden in de Amerikaanse Midwest zorgen ervoor dat de oogst van korrelmaïs en sojabonen vlot van start is gegaan en snel vordert. Ondanks dat op het exportfront positieve berichten naar buiten komen dalen de grondstoffenprijzen wel. In Europa is het tegenovergestelde waar. Daar stijgt korrelmaïs juist in prijs. Hoe is dit mogelijk en gaat de prijs dicht bij huis ook dalen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Druk van de rijdende combines wordt gevoeld op de Amerikaanse termijnmarkt in Chicago. Maïs noteert daar maandag 27 september lager. Sojabonen laten wel groene cijfers zien. Dit heeft te maken met nieuwe exportorders. Zo werd maandagmiddag bekend dat China 334.000 ton sojabonen van de nieuwe oogst heeft gekocht en dat sterkt de Amerikanen.

Opsteker voor sojaprijs
De sojamarkt heeft juist een wat mindere periode achter de rug en kan deze opsteker wel gebruiken. Boeren hopen op meer van deze berichten zodat de koers verdere stappen kan maken. Bij maïs is het tegenovergestelde waar. De koers daarvan daalde juist. Een aanhoudend droog en warm weertype in de VS laat de oogst snel op gang komen en de gewassen versneld afrijpen. Dat is gunstig om maïs en bonen met een goede kwaliteit in de silo's te krijgen.

Helemaal vrij van zorgen is de markt voor soja niet. Zo maakte de Chinese overheid bekend dat 20 verwerkingsfabrieken worden gesloten om op energie te besparen. Torenhoge energieprijzen zorgen ervoor dat het verbruik ervan aan banden wordt gelegd. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse sojasector die opnieuw hoopt een enorme hoeveelheid te exporteren.

Europese maïsprijzen stijgen
Waarom de Europese prijs voor korrelmaïs dan wel stijgt is een tikkeltje onduidelijk. Afgelopen week kon het novembercontract in Parijs al een flinke stap maken van €215,75 per ton op dinsdag naar €223,50 op vrijdag. Maandagmiddag staat het contract nog een euro hoger. In het laatste Mars-rapport gaat het EU JRC uit van een gemiddelde tot iets beneden gemiddelde oogst. Vooral in Zuid-Europa wordt naar schatting minder korrelmaïs geoogst. In Frankrijk, Duitsland en Polen staat juist een grotere oogst voor de deur. In tegenstelling tot de laatste 3 jaar heeft de maïs dit seizoen geen vochtgebrek gehad. Wel dient de oogst zich zeer laat aan door het koele en natte weer. Droogte en hoge temperaturen in september hebben de oogstdata wel wat naar voren getrokken.

Kijkend naar de wereldwijde balans voor korrelmaïs dan is een 'bearish' standpunt op zijn plaats. De VS stevent af op een recordoogst na een relatief goed groeiseizoen en enorm areaal. Ook Argentinië verwacht een recordoogst binnen te halen. In Brazilië loopt het zaaien van maïs op schema in vergelijking tot voorgaande jaren, ondanks droogte. Wel is er lokaal inmiddels voldoende regen gevallen.

Stevige bodem
Maar deze maïs moet nog groeien en in een La Niña jaar kan er nog van alles gebeuren. Bovendien is het ook nog de vraag wat China gaat doen en hoeveel maïs het land uit Noord- en Zuid-Amerika importeert. Dit is afhankelijk van de eigen oogst en opbouw van de varkensstapel. Wel blijft de maïsmarkt gesteund door hoge tarweprijzen. Daarmee ligt er een vaste bodem in de markt die in het nieuwe jaar aanhoudt.

Meer korrelmaïs
Dichter bij huis in Nederland, België en over de Duitse grens is het aannemelijk dat meer korrelmaïs geoogst wordt dan de laatste jaren het geval was. Toen gingen de meeste dubbeldoelrassen gehakseld de kuil in. Bij de huidige voerprijzen en ruime beschikbaarheid van maïs is het weer interessant om maïs te dorsen voor CCM of droog als korrel. De Rotterdamse voermaïsnotering staat momenteel op bijna €250 per ton. Let wel: het gaat hier nog om oude oogst. De prijs is daarmee wel behoorlijk gedaald. Half augustus noteerde de Rotterdam-notering nog €40 meer per ton. Het prijsniveau blijft wel historisch hoog. Het gemiddeld prijsniveau over 4 jaar ligt op €193 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden