Agrifoto

Inside Granen&Grondstof

Kleinste voorraad VS in 14 jaar stuwt tarweprijs op

2 Oktober 2021 - Niels van der Boom

Het laatste rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft 'bullish' cijfers in petto voor de tarwemarkt. De koersen noteren dan ook fors hoger na bekendmaking. Het land stevent af op een historisch kleine oogst. Wat merken we hiervan in de EU?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 30 september publiceerde het USDA hun 'small grains report'. Die becijfert nog eens hoe de granenmarkt er op dit moment voor staat. Vooral voor tarwe wordt een pijnlijke situatie duidelijk. De tarwevoorraad in de Verenigde Staten was op peildatum 1 september de laagte in 14 jaar tijd. De tarweoogst in het land raamt de USDA als de kleinste in 19 jaar tijd. Ook de tarwekoers in Parijs reageert op dit nieuws.

10% minder geoogst
Opnieuw heeft de Amerikaanse tarweoogst en -voorraad een verlaging aan de broek. Vooral een fikse verlaging van oogst 2021 resulteerde in reuring op de termijnmarkt. Er is 51 miljoen bushel tarwe van de totale productie gehaald door het ministerie. Daarmee komt de tarweoogst 2021 zo'n 10% lager uit dan het jaar ervoor. Vooral de harde rode wintertarwe kent een fors kleinere oogst als gevolg van droogte in het noorden van de VS.

Wanneer het ministerie de cijfers voor het verbruik en de export van tarwe ongewijzigd houdt deze maand, dan krimpt de tarwevoorraad behoorlijk in het land. De eindvoorraad tarwe volgend seizoen is dan de kleinste sinds 2013-2014. Voor Amerikaanse akkerbouwers betekent dit, dat ze deze herfst – en waarschijnlijk ook volgend voorjaar – meer tarwe zaaien, omdat de bodem onder de markt met deze cijfers extra stevig aanvoelt.

Meer export verwacht
Ondanks het prijsniveau en de kleinere oogst is het verbruik in de VS gestegen. Naar verwachting is het verbruik in het eerste kwartaal van dit marketingseizoen zelfs de grootste sinds 2016/17. Daarmee wordt razendsnel door een kleine voorraad gewerkt, wat voor een krappe eindbalans zorgt. Analisten verwachten dat de VS nog voor een verrassing op de exportmarkt kan zorgen, wanneer Rusland, Canada en de EU geen tarwe meer kunnen leveren of geen tarwe van voldoende kwaliteit hebben. Daarvoor moet wel eerst het exportapparaat in de havens worden gerepareerd, na de schades die orkaan Ida heeft aangebracht.

In het rapport heeft het USDA de voorraad sojabonen naar boven bijgesteld. Dit zorgt voor druk op de sojanotering. Ook maïs noteerde lager, maar deze grondstof wordt enigszins gesteund door de stemming die heerst op de tarwemarkt.

Hogere prijzen
Na bekendmaking van de cijfers noteerde de CBoT voor tarwe (contract december) 2,15% hoger op $266,58 per ton op 30 september. Ook vrijdag 1 oktober toont de koers groene cijfers. De Matif sloot donderdag op €258 per ton en schiet door het Amerikaanse nieuws op vrijdag door naar €263,50 per ton. Dat is de hoogste koers sinds 24 augustus.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden