Maykova Galina / Shutterstock.com

Inside Granen

Maïs- en sojamarkt aarzelen en wachten af

11 Oktober 2021 - Niels van der Boom

De Amerikaanse termijnmarkt CBoT heeft duidelijk gas terug genomen in afwachting van nieuwe informatie. Exportcijfer en nieuwe opbrengstcijfers moeten duiding geven aan de markt en welke prijzen hierbij horen. In Europa merken we weinig van deze aarzeling.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de Europese termijnmarkt voor maïs en tarwe maandag 11 oktober weer doorstijgt, doen de Amerikanen een stap terug. Vandaag blijft de beurs in Chicago gesloten vanwege de nationale feestdag Columbus Day. Het is vooral donderdag 14 oktober waar graanhandelaren en analisten naar kijken. Dan verschijnt het Wasde-rapport voor oktober. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA geeft dan meer duidelijkheid over de maïs- en sojaopbrengsten.

Oogst verloopt vlot
Akkerbouwers in de Midwest hebben een drukke week achter de rug waarin veel is geoogst. Een regenfront zorgt waarschijnlijk voor wat rust de komende dagen maar afgezien daarvan loopt het combinen vlot. Als de cijfers van de opbrengstmeters erbij worden gepakt, blijkt dat de opbrengsten gemiddeld niet tegenvallen. Dit zorgt mede voor een aarzelende koers voor alle granen. Tarwe hapert even omdat het zaaien ook stilstaat. Telers wachten eerst op meer vocht.

Vrijdag 8 oktober sloot de CBoT op $269,70 voor tarwe levering december. Maandag was dat nog bijna $278 per ton voor tarwe, terwijl maïs $4 verloor en de week sloot op $208,85. De Amerikaanse export wordt enigszins benadeeld door de hoge koers van de dollar. Dat zien we vooral terug in de tarwemarkt waar de EU goede zaken doet. De euro staat gunstig voor de export en nu Rusland steeds vaker af moet haken komen kopers in Europa terecht. Dat is duidelijk merkbaar in de koersen.

Recordhoge olieprijs
Voor soja speelt mee dat de prijsvorming van plantaardige olie omhoog beweegt. Daar pikt ook soja een graantje van mee. Deze markt beweegt al heel het jaar fors omhoog en deze beweging is nog niet ten einde. Zo bereikte palmolieprijzen eind vorige week een recordhoogte, omdat de beschikbaarheid ervan afneemt. Dit heeft gevolgen voor andere oliehoudende zaden zoals soja, maar ook koolzaad. Die laatste is bezig aan een ongekende prijsstijging waarvan het plafond nog niet is bereikt.

Voor de Amerikanen hangt veel af van de vraag vanuit China. In tegenstelling tot vorig seizoen stevent het land nu af op een recordoogst korrelmaïs. Die kan echter letterlijk in het water vallen, want de omstandigheden rond de oogst zijn momenteel slecht. Het land kampt met zeer veel regenval in het noorden waardoor oogsten en drogen moeizaam verloopt. Daarnaast wordt het drogen bemoeilijkt door de torenhoge energieprijzen en gebrekkige beschikbaarheid ervan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden