Albert Heijn

Inside Granen&Grondstof

Dure tarwe klinkt door in voedselprijzen

22 Oktober 2021 - Niels van der Boom

Het fundament onder de tarwenoteringen blijft stevig. Het aanhoudend hoge prijsniveau voor tarwe klinkt ook door in de voedselprijzen. Onder andere in het Midden-Oosten wordt dit in de portemonnee gevoeld. Egypte cancelde een nieuwe koopronde. Naar eigen zeggen vanwege de prijs. Doet deze beweging het tij keren?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de week rustig werd begonnen, steeg de tarwekoers in Parijs woensdag weer fors. Het decembercontract sloot op €278,25 per ton en dat is opnieuw een record voor dit contract. Het is de hoogste prijs sinds 2012. Het prijsniveau ligt bijna 50% boven het 5-jarig gemiddelde. Dat wordt gevoeld door kopers, die bovendien ook nog de fors hogere vrachtkosten voor hun rekening moeten nemen.

Tarwe te duur
Reden genoeg voor Egypte – de grootste importeur van tarwe ter wereld – om dinsdag 19 oktober hun meest recente tarwetender te cancelen. Het is voor de vierde keer dit jaar dat dit gebeurd en dat is relatief veel. Het gesubsidieerde broodprogramma van de Egyptische overheid kost het land een enorme hoeveelheid geld. Egypte zit niet direct zonder tarwe. Met de huidige voorraden kan het enkele maanden vooruit.

Donderdag 21 oktober reageerde de Europese marktprijs met een eerste prijsverlaging van €2,25 per ton tot €276 voor het decembercontract. De eerste weerstand van €280 per ton is voor de Matif nog een stapje te ver. Daarvoor is eerst nieuws vereist die zo'n stap rechtvaardigt. De Amerikaanse CBoT noteerde wel hoger en noteert opnieuw een plus. Een kleine Amerikaanse voorraad en productie zorgt daarvoor.

Onvoorspelbaarheid
Wat de Egyptische overheid niet helpt, is de variabele exportbelasting van Rusland. Hierdoor is het voor exporteurs lastig om tarwe te verkopen in de toekomst, zonder dat ze weten wat de belasting gaat bedragen op het moment van leveren. De Russische tarweprijzen stegen drie maanden op rij en zijn nu gestabiliseerd. De EU (Frankrijk en Roemenië) profiteren van de lagere Russische export. Ook Oekraïne doet goede zaken. Dit land kent een prima graanoogst en verhoogt zijn exportquota van 17,5 naar 25,3 miljoen ton. Tegelijk wist Rusland wel tarwe aan Algerije te verkopen, voor het eerst sinds 2016.

Na een lange droge periode hebben akkerbouwers in Rusland op de meeste plekken neerslag van betekenis gehad. De situatie voor wintergranen is daardoor ideaal te noemen. Reden voor analisten om aan te nemen dat zeker zoveel wintertarwe wordt uitgezaaid dit najaar. Het gaat om 28,7 miljoen hectare volgens marktbureau Sovecon. Daarmee kan de Russische tarweoogst theoretisch op 80,7 miljoen ton komen, ten opzichte van 75,5 miljoen ton het afgelopen seizoen.

Overigens moet nog steeds 1,2 miljoen ton tarwe in het enorme land worden geoogst. Hoofdzakelijk in het oostelijk deel. Een gedeelte van dit areaal wordt naar verwachting opgegeven, vanwege niet-economische opbrengsten en winterweer.

Prijs geen bedreiging
Niet iedereen is het eens met de uitspraak dat het huidig prijsniveau voor minder vraag zorgt. ADM, één van de vier grootste graanbedrijven wereldwijd, denkt dat de prijzen in Parijs niet voor minder vraag zorgen. Dat zei de financiële topman van ADM op de GrainCom conferentie in Zwitserland.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden