Agrifoto

Inside Granen

Tarweprijs van 300 euro ligt binnen handbereik

2 November 2021 - Niels van der Boom

Dinsdag 2 november heeft het decembercontract voor tarwe op de termijnmarkt Matif het prijsrecord uit 2008 gebroken met een piekprijs van €297 per ton baktarwe. Daarmee komt het niveau van €300 per ton binnen handbereik. Een zeldzaam moment voor de Europese granennotering.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de eerste novemberdag sloot het decembercontract al op een hoger niveau dan vrijdag, op €291,25. Een plus van 3% of €8 per ton. Dinsdag opende de beurs in Parijs hoger en werd in de loop van de dag een top van €297 per ton bereikt. Daarmee is het oude record van €295,50 gebroken. Dat stamt uit 7 maart 2008.

Haanstra's uitspraak
Menig akkerbouwer moet op dit moment terugdenken aan de gevleugelde uitspraak van voormalig akkerbouwvoorman Jaap Haanstra. "Binnen vijf jaar komt de tarweprijs boven de €300 uit", zei hij tijdens een bijeenkomst in 2014. De oud-LTO'er zat er twee jaar naast, maar het moment komt nu écht dichtbij. Reden om deze claim te maken was destijds het feit dat de wereld jaar op jaar een recordoogst nodig heeft om aan de behoefte te voorzien. Die situatie is niet veranderd. Een magere oogst in de EU en Canada, plus een Russische exportmarkt met beperkingen, zorgt mede voor enorm hoge prijzen.

Ook zei Haanstra dat het gevaar van de hoge tarweprijs de hoge prijs zelf is. Ook dat is niet veranderd. Een 'reality check' is goed mogelijk wanneer de Matif-koers dit niveau binnenkort aantikt. Wellicht in de komende dagen al. Wat de laatste prijsbeweging opdrijft is het nieuws dat het Egyptisch staatsbureau GASC 180.000 ton tarwe koopt voor levering volgende maand. Al deze tarwe is in Rusland gekocht voor prijzen tussen $364 en $365 per ton inclusief transport. Omgerekend is dat bijna €315 per ton.

Australische oogst
Ook Saudi-Arabië deed een duit in het exportzakje door 1,26 miljoen ton tarwe te boeken voor het eerste kwartaal van 2022 en voor een prijs van €353 per ton. De wereldmarkt kijkt vooral uit naar de Australische tarweoogst die nu voorzichtig op de markt komt. Het prijsniveau van deze tarwe ligt overigens op een nog hoger niveau, rond de $400 per ton. Dat is omgerekend €345 per ton. De meest recente cijfers van het USDA voorspellen een Australische tarweoogst van 31,5 miljoen ton. Dat is de derde grootste ooit.

Ook gerst en koolzaad doen het goed. De grote hoeveelheden neerslag – vooral aan de oostkust – hebben niet alleen een goede opbrengst gestimuleerd. Ze zorgen er momenteel voor dat de oogst niet overal goed kan vlotten. Op de langere termijn is, zeker gezien het aanhoudend La Niña-weerpatroon, de kwaliteit een mogelijk punt van zorg. Wat de Australiërs niet helpt zijn de torenhoge vrachtkosten die tarwe uit het land op een veel hoger prijsniveau zet. De kosten per ton liggen drie- tot viermaal hoger dan voor de coronacrisis.

Agrarische inflatie
Een andere factor die prijsstijgingen bewerkstelligt is de agrarische inflatie en dan met name die voor kunstmest. De prijs hiervan stijgt nog veel harder dan die van tarwe. Het zorgt ervoor dat alle commodities in prijs omhoog gaan. Willen akkerbouwers kunnen profiteren van de huidige prijsniveaus dan moeten ook de verkoopprijzen omhoog. Veehouders kijken ondertussen knarsetandend toe. Zij zien de voerprijzen de pan uit rijzen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden