Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Graanvoorraad valt kleiner uit in Wasde-rapport

10 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie (USDA) heeft het afgelopen jaar al meerdere keren voor verrassingen gezorgd op de granenmarkt en dat is nu niet anders. De markt leek gezien de prijsontwikkeling van de laatste dagen op de beurs in Chicago uit te gaan van bearish nieuws in het rapport van deze maand. Dat pakte toch anders uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een kleiner aanbod, iets hoger consumptie, toename van de handel en kleinere eindvoorraad, zo omschrijft het USDA wat er gaande is op de mondiale tarwemarkt. In totaal (beginvoorraad plus productie) schat het USDA in dat er over seizoen 2021/2022 1.063,2 miljoen ton tarwe beschikbaar is. Dat is 1 miljoen minder dan in de oktober-editie van het Wasde-rapport.

Europese oogst bijgesteld
De oorzaak daarvan zijn een kleinere beginvoorraad en een kleinere productie. De oogst voor het huidige seizoen is 0,6 miljoen ton lager bijgesteld naar 775,3 miljoen ton. Dat komt vooral door een herziening van de daadwerkelijk oogst in Duitsland en Frankrijk. Het Russische ministerie van Landbouw stelde de opbrengst met 2 miljoen ton naar boven bij, maar dat compenseerde de lagere opbrengsten in de EU en het VK niet. De wereldconsumptie van tarwe is met 0,4 miljoen ton verhoogd naar 787,2 miljoen ton. Rusland, Iran en Turkije hebben meer tarwe nodig voor voer en overig gebruik. De tarwekoers op de CBoT liep daardoor na de publicatie van het rapport op.

Meer maïs voor ethanol
De Amerikaanse maïsoogst wordt op 15 miljard bushel (circa 381 miljoen ton) geschat. Dat is 43 miljoen bushel (1,1 miljoen ton) hoger dan in de vorige editie van het Wasde-rapport. Het gebruik neemt echter nog net iets meer toe. Vooral voor de productie van ethanol is meer maïs nodig. Het USDA schat het verbruik voor die toepassing 50 miljoen bushel (1,3 miljoen ton) hoger in. De Amerikaanse eindvoorraad komt daarmee 7 miljoen bushel (0,2 miljoen ton) lager uit. De wereldproductie van maïs wordt op 1.499 miljoen ton geschat dat is 5,1 miljoen ton hoger dan in het vorige rapport. De eindvoorraad is stijg minder met 2,7 miljoen ton om uit te komen op 304,4 miljoen ton.

Minder soja
De Amerikaanse soja oogst is 23 miljoen bushel (0,625 miljoen ton) naar beneden bijgesteld tot 4,42 miljard bushel (120 miljoen ton). Door een lagere vraag groeit de Amerikaanse eindvoorraad wel met 20 miljoen bushel (0,54 miljoen ton). De wereldproductie daalt ten opzichte van vorige maand met 1,1 miljoen ton naar 384 miljoen ton. De mondiale eindvoorraad slinkt met 0,8 miljoen ton om uit te komen op 103,8 miljoen ton.

De sojamarkt leek volgens analisten de afgelopen week in de ban van prijsdrukkend nieuws: goede oogstverwachtingen in Brazilië tot tegenvallende importen van China. Met een neutraal of bullish rapport hield de markt geen rekening. De koers van soja op de CBoT steeg daarom.{{dataviewSnapshot(40_1636530658)}}

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden