Agrifoto

Inside Granen

Let ook op de tarweprijs voor oogst 2022

22 November 2021 - Niels van der Boom

De termijnmarktprijs voor tarwe op de Matif in Parijs is de week begonnen me flink hogere prijzen. Ruim €9 steeg de koers van het decembercontract maandagmiddag. Daarmee wordt het €300 niveau ruim overtroffen. Ook het prijsniveau van oogst 2022 neemt zeer interessante vormen aan. Hoe kun je als teler nu profiteren van deze prijs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op het moment van schrijven (maandagmiddag 16:50 uur) noteert de termijnmarkt in Parijs €309 per ton voor baktarwe. De top lag zelfs nog een euro hoger op deze dag. Vrijdag 19 november werd een slotkoers van €300 per ton nét niet gehaald, op een kwartje na. De kans dat dit 22 november wel gebeurt is bijna onomkeerbaar.

Kopers blijven kopen
De markt heeft verschillende redenen om het prijsniveau verder omhoog te sturen. Om te beginnen is dat de vraag naar tarwe, die onverminderd aanwezig blijft. Ook deze week tenderen verschillende bestemmingen voor bak- en voertarwe. Bij de huidige prijsniveaus blijft dus interesse, ondanks dat de voedselprijzen zich op hun hoogste niveau in een decennium bevinden. Durfallen onder de analisten voorspelen inmiddels prijsniveaus rond €350 per ton voor volgend voorjaar.

Een andere directe aanleiding is de vele neerslag in Australië waar de tarweoogst momenteel in volle gang is. Vooral in de deelstaat New South Wales is enorm veel water gevallen. De meeste koolzaad is inmiddels geoogst hier, maar voor tarwe is dat een ander geval. Niet alleen kunnen de combines niet aan de gang, het zorgt ook voor kwaliteitsproblemen. Juist nu er op de wereldmarkt grote vraag naar baktarwe is, is wederom een belangrijke leverancier gehandicapt.

Australische kwaliteit
Na de 30% kleinere Canadese tarweoogst en beteugelde Russische export heeft nu dus ook Australië een verhaal. Dat kon niet op een slechter moment komen. Dit verhaal gaat de tarwemarkt mondiaal nog zeker achtervolgen. Overigens is een deel van de tarweoogst al wel binnen. Deze telers hopen nu van de situatie gebruik te kunnen maken.

In Europa is het gros van de wintergranen gezaaid. Wat in de EU meespeelt, is de traag verlopende maïsoogst, waardoor niet al het land tijdig vrij kwam. Volgens Franse overheidscijfers is ruim 90% ingezaaid. Ook in ons land is het gros gezaaid en is het wachten tot de laatste gewassen geoogst zijn. Het gaat dan voornamelijk om suikerbieten. Volgens voorlopige cijfers en inschattingen van analisten stijgt het Europees tarweareaal licht, met 1% tot 1,5%. Dat is althans nu het idee.

Prijs stijgt, marge niet
In Nederland wordt eveneens met een kleine stijging gerekend. Tot grote verschuivingen komt het niet. Akkerbouwers worden afgeschrikt door de hoge inputkosten die de hogere prijs niet direct laten door vertalen in een hogere marge.

Mogelijk dat een categorie laatbeslissers alsnog nu tarwe gaat zaaien. Wanneer we zien dat het septembercontract voor oogst 2022 €270 per ton noteert in Parijs, is dat zeker een aantrekkelijk prijsniveau voor komende oogst. Het is niet gezegd dat tarwe ook volgende zomer op dit prijsniveau blijft staan. Het is €80 boven het meerjarig gemiddelde.

Stevige bodem
In de fysieke markt is het mogelijk om nu al tarwe vast te leggen voor komend seizoen. Zowel bij de grote coöperaties als particuliere handelaren. Zij betalen wel een lagere prijs dan de Matif. Gemiddeld ligt het prijsniveau tussen de 5% en 10% lager. In de praktijk worden bedragen tussen de €240 en €250 genoemd, zeggen insiders. Daarmee blijft het zeer interessant om nu zaken te doen voor volgend seizoen en zo een stevige bodem te leggen. Naast fysiek verkopen is het uiteraard ook een mogelijkheid om als akkerbouwer zelf op de termijnmarkt voor granen te handelen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden