Shutterstock

Inside Granen

Hoog prijsniveau tarwe eist zijn tol

29 November 2021 - Niels van der Boom

Na een uitzonderlijke week is de tarwemarkt op zoek naar het 'nieuwe normaal'. Een term die inmiddels dubbel beladen is. Daarbij is het vooral de vraag of een structureel prijsniveau boven de €300 per ton haalbaar is. Ook de fysieke markt stijgt door.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De internationale markt keek maandag 29 november reikhalzend uit naar de resultaten van een nieuwe tenderronde van het Egyptische staatsbureau GASC. De aanbieders kwamen met prijzen op de proppen tussen $350,85 per ton en $362 per ton, exclusief vrachtkosten. Inclusief vrachtkosten lopen de prijzen op tot bijna $390, waarmee het niveau van $400 per ton niet ver weg is. Omgerekend gaat het om prijsniveaus van €311,05 per ton tot €320,93 per ton.

Rusland niet langer prijsvechter
Roemenië is de goedkoopste aanbieder, gevolgd door Rusland. Ten opzichte van de vorige ronde – waarin Egypte een magere 60.000 ton kocht – is de prijs nu minimaal met $4 per ton gestegen. Ook laten de resultaten goed zien welke impact de Russische exportheffingen hebben op de exportpositie. De tarwe-export vanuit Rusland ligt bijna een vijfde lager dan vorig jaar. Turkije neemt de meeste Russische tarwe af, gevolgd door Egypte en Kazachstan.

In Australië wordt weer tarwe, gerst en koolzaad geoogst. Vooral New South Wales is zwaar getroffen door de vele neerslag. Niet alle percelen en wegen zijn bereikbaar. Het is nu een zaak van inschatten hoeveel de tarwe in kwaliteit is verlaagd. Het volume loopt in de miljoenen tonnen, juist nu de wereldmarkt een grote behoefte heeft aan baktarwe. In Argentinië rijden de maaidorsers ook. Daar verloopt de oogst positiever en is de opbrengst naar boven bijgesteld.

Vrees voor nieuwe coronavariant
De hoofdoorzaak, waardoor de granenmarkt wereldwijd vrijdagmiddag 26 november lager sloot, is de nieuwe Omicronvariant van het coronavirus. De granenmarkt bouwt op een herstellende economie, maar met dergelijke onzekerheden in de markt is dat idee snel uit de markt. Toch zorgt deze nieuwe mutant niet voor minder vraag naar tarwe.

Maandag 29 november zijn het vooral Amerikaanse beurzen die positiever openen. De Matif tikte in de ochtend een niveau boven de €300 per ton aan, maar handelde maandagmiddag al fors lager; op €293 per ton. Een daling van €6,25 met de slotkoers van vrijdag. Door technische problemen zijn geen recente exportcijfers voor Franse tarwe inzichtelijk. Volgens cijfers van de Europese Commissie is tot nu toe dit seizoen 10,27 miljoen ton tarwe vanuit de Europese Unie geëxporteerd. Slechts 822.000 ton is afkomstig uit Frankrijk, ten opzichte van 3,2 miljoen ton uit een andere bron. Gezien de Franse export dit seizoen 25% boven vorig seizoen ligt, zijn de Commissie-cijfers vertekenend.

Minder export en verwerking
Een ander bijltje waar de Europese Unie mee te hakken, heeft is het fysieke prijsniveau van tarwe. Daarmee prijzen exporteurs zich letterlijk uit de markt. Hierbij wordt het interessanter om korrelmaïs te verwerken, vooral voor de industrie. Consultancybureau Strategie Grains heeft daarom de exportcijfers voor Europese tarwe verlaagd, met 1,6 miljoen ton tot 30,4 miljoen ton. Ook het gebruik van tarwe als veevoer wordt verlaagd, omdat meer op maïs wordt ingezet. De eindvoorraad van tarwe in de Europese Unie neemt volgens Strategie Grains met 2 miljoen ton toe. De export van maïs is met 1,5 miljoen ton verhoogd.

De Europese tarweprijs raakt buiten adem nu het een hoogtepunt heeft bereikt. Het is wachten op nieuws dat de situatie verandert. Een verergering van de situatie in Australië bijvoorbeeld, of beperking van de Argentijnse tarwe-export. Dan is het wachten op hoe de granen de winter uit komen en hoe het groeiseizoen van start gaat.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox