Jason Vanajek / Shutterstock.com

Inside Granen & Grondstof

Regen in Australië, droogte in Argentinië door La Niña

30 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Australische graantelers steven af op een topoogst. Dat blijkt uit de opbrengstraming van Abares het economisch en wetenschappelijk bureau van het Australische ministerie van landbouw. Of het de akkerbouwers lukt de potentieel grote oogst volledig te verzilveren is onzeker. Het weerfenomeen La Niña gooit mogelijk op het hele zuidelijk halfrond roet in het eten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Abares schat de Australische graanoogst op een record van 58,4 miljoen ton. Voor de provincie West Australië wordt met 21,2 miljoen ton de grootste oogst ooit verwacht en voor Nieuw Zuid Wales de op één na grootste oogst met 17,8 miljoen ton. Door voldoende neerslag gedurende het groeiseizoen wordt een 5% grotere oogst verwacht dan vorig jaar toen het land een nieuw record neerzette.

Kwaliteit loopt terug
La Niña zorgt in het oosten van Australië nog steeds voor regen. Dat zorgt voor problemen bij de oogst die van start is gegaan. Een klein deel van de oogst gaat mogelijk verloren door overstromingen. De regen tijdens de afrijping zorgt volgens lokale bronnen dat de kwaliteit van het graan achteruit gaat. Baktarwe wordt bijvoorbeeld verlaagd in kwaliteit en afgezet als voertarwe. "De glans gaat daardoor voor een deel van de akkerbouwers van het seizoen af", zegt Jared Greenville directeur van Abares bij ABC News.

Aan de andere kant van de Stille Oceaan in het zuidelijke deel van Brazilië en in Argentinië zorgt La Niña juist voor minder neerslag dan gemiddeld. De soja is daar gezaaid en heeft regen nodig om te kiemen. Op wat lokale buien na voorspellen de weermodellen voor de eerste helft van december geen neerslag van betekenis in Argentinië en het zuiden van Brazilië. Lokale bronnen maken zich daarom zorgen over de opkomst van de soja en de gevolgen die de matige start op de opbrengstpotentie heeft.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden