Agrifoto

Nieuws Tarwe

Grootste tekort tarwemarkt in tien jaar stuwt prijs

2 December 2021 - Jeannet Pennings

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de grondstoffenmarkt komend jaar weer normaliseert. De huidige inflatie is niet van tijdelijke aard, zo verwacht Rabobank. Dit komt onder meer door de grote vraag en relatief kleine voorraden. Zo stevent de tarwemarkt af op het grootste tekort in bijna tien jaar tijd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wereldwijd zal er in 2021-2022 een tekort zijn van 11,5 miljoen ton op de tarwebalans. Dat voorspelt Rabobank in het rapport 'Agri Commodity Markets Research Outlook 2022'. De bank gaat uit van een kleine stijging in de wereldwijde tarweproductie dit seizoen. Het zou gaan om een plus van 4 miljoen ton. Dit grotere aanbod wordt echter overschaduwd door een stevige groei in de tarwevraag van 19 miljoen ton. Het resulteert in het grootste tekort op de tarwebalans sinds 2012-2013.

Productie nog niet optimaal
Pas in 2022-2023 zal er – na twee jaren van tekorten – weer een klein tarweoverschot zijn van 5 miljoen ton. Dat is dan vooral te danken aan een daling in de vraag naar voertarwe. Ondanks de hoge tarweprijzen, zal de productie naar verwachting maar licht stijgen. De tarweprijs zal hierdoor verder omhoog klimmen en pas op z'n vroegst in de tweede helft van 2022 stabiliseren. Ondanks flinke fluctuaties afgelopen week, bevindt de huidige tarweprijs zich nog op een hoog niveau.

De hoge kostprijzen en extreme weersomstandigheden wereldwijd liggen ten grondslag aan de Rabobank-prognose van de tarweproductie. Met name de gevolgen van La Niña sijpelen door in de tarwemarkt. Het zorgt onder meer voor aanhoudende droogte in de VS. De oogst voor 2022-2023 wordt hier geschat op 50 miljoen ton, waarmee het niveau van vorig jaar weer in zicht komt.

Rusland is nog steeds in de ban de exportquota. En mogelijk nieuwe maatregelen op dit vlak zorgen voor aanhoudende onzekerheid in het land. De productie stijgt naar verwachting wel licht in 2022-2023 naar 79,5 miljoen ton. In Europa leiden de hoge tarweprijzen en stevige export tot een areaaluitbreiding. Droogte kan wel invloed hebben op de opbrengst die door Rabobank wordt geschat op 150 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton minder dan in 2021.

Gaat de tarweprijs door het dak?
De prijsvorming op de tarwemarkt komend jaar is van verschillende factoren afhankelijk. Rabobank schetst hiervoor twee verschillende scenario's. In het meest extreme geval stijgt de tarweprijs naar $370 per ton medio 2022. Dit zou het gevolg zijn van droogte in de VS, exportquota in Rusland en Argentinië en een stevige vraag uit het Midden-Oosten. Als de wereldwijde voorraden toch groter blijken dan gedacht en China minder vraag genereert, omdat het andere grondstoffen kiest voor veevoer, dan kan dat de prijsvorming flink temperen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden