Shutterstock

Achtergrond Soja

'Certificering Noord-Amerikaanse soja positief'

23 December 2021 - Stef Wissink

Sojatelers uit de Verenigde Staten die getoetst worden volgens een protocol van het Amerikaanse Soja Export Council (Ussec), voldoen aan verscherpte duurzaamheidseisen die de Europese Brancheorganisatie voor Voerproducenten (Fefac) opgesteld heeft. Dat maakte Ussec deze week bekend, tot tevredenheid van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De goedkeuring werd deze week bekend gemaakt door het Ussec. Hoewel er de laatste tijd veel discussie bestaat bij NGO's over de effectieve werking van duurzaamheidscertificaten stelt Flipsen dat het wel de best functionerende methode is om te komen tot een duurzamere teelt. Voor de Nederlandse mengvoer industrie, welke enkel gecertificeerde soja gebruikt, is het van belang dat telers uit de Verenide Staten deze ook kunnen blijven leveren.

Fefac stelt langzaamaan strengere eisen voor duurzame soja
Dit voorjaar scherpte Fefac een aantal eisen uit de zogenaamde 'Soy Sourcing Guidelines' verder aan, aldus Flipsen. Onder andere op criteria op het gebied van omgevings- en sociale eisen wordt nu nog meer verlangd. 

Flipsen legt uit: "Fefac heeft met de 'Soy Sourcing Guidelines' een soort overkoepelend benchmarksysteem voor verantwoorde soja ontwikkeld. Er bestaan veel afzonderlijke type certificaten die staan voor verantwoorde soja. Daarvan zijn de nu getoetste SSAP (US Soy Sustainability Assurance Protocol) en de RTRS (Roudtable for Respsonsible Soy) certificaten voorbeelden. Een onafhankelijk orgaan, te weten het ITC (International Trade Centre, gelieerd aan de Verenigde Naties) heeft nu gecheckt of soja met een SSAP certificaat voldoet aan de strengere richtlijnen van de Fefac, dat blijkt het geval. Dit was nodig om ook vanaf 1 januari de Noord - Amerikaanse SSAP-soja als duurzaam te beschouwen. Voor Nederlandse mengvoerleveranciers aangesloten bij Nevedi is deze beschikbaarheid belangrijk omdat zij voor 100% gecertificeerde soja gebruiken."

Hoewel de marktimpact op korte termijn klein is, acht Flipsen het voor de langere termijn wel van belang dat de Noord-Amerikaanse soja voldoet aan Fefac-eisen. Klimaatcommissaris van de Europese Unie, Frans Timmermans, is voornemens strengere eisen te stellen aan de import van producten waarbij mogelijk sprake is geweest van ontbossing. Dit kan er voor zorgen dan Europese importeurs meer zijn aangewezen op soja uit Noord-Amerika. "We zijn erop tegen om via regelgeving tot een duurzamere sojateelt te komen. Strengere Europese regels zullen ervoor zorgen dat Zuid-Amerikaanse telers afhaken en zullen exporteren naar China. Dat betekent dat alle effort die al gedaan is teniet wordt gedaan."

"We willen blijven investeren in een systeem met certificaten, waarbij we (in samenwerking met het bedrijfsleven) werken aan een duurzamere sojateelt. Toch is niet helemaal ondenkbaar dat op termijn toch strengere Europese regels komen voor de invoer van soja uit 'risicogebieden' als Zuid-Amerika. Daarom is het belangrijk dat nu een andere grote exportregio wel aan onze eisen voldoet."

Breed pakket eisen
Volgens Ussec zijn de Amerikaanse toeleveranciers van de veevoersector druk bezig met de transitie naar een duurzamere productie. Amerikaanse sojaproducenten kunnen met een toetsing conform deze nieuwe eisen (het SSAP-protocol) aantonen dat zij aan de Europese Fefac-eisen voldoen. Zo garandeert het protocol van de Ussec onder andere dat alle getoetste soja ontbossingsvrij is.

Naast de eisen rondom het voorkomen van ontbossing hebben telers die gecertificeerd zijn hun land-, water- en energieverbruik efficiënter gemaakt. Van alle door Europa ingevoerde Amerikaanse soja voldoet 80% aan de SSAP-eisen. Toezicht en controle op naleving van de eisen wordt gedaan door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. 

Europese Unie importeert relatief klein deel uit Verenigde Staten
In het import jaar juli 2020/juni 2021 importeerden landen uit de Europese Unie 5,7 miljoen ton sojabonen, sojameel en soja-olie vanuit de Verenigde Staten. De totale Europese soja-invoer lag in dezelfde periode op 32,1 miljoen ton. De Verenigde Staten produceren ongeveer 110 miljoen ton sojabonen.

Belangrijkste leveranciers zijn Brazilië en Argentinië. De soja uit Zuid-Amerika is vanwege haar kwaliteit beter geschikt voor diervoeding voor met name jonge dieren. Het is op dit moment de belangrijkste reden waarom soja uit deze streken populairder is dan Noord-Amerikaanse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden