Shutterstock

Analyse Granen

Granenmarkt hoger, maar toekomst onzeker

23 December 2021 - Niels van der Boom

De prijzen van tarwe en korrelmaïs hebben deze maand flink ingeleverd. Nu het jaareinde nadert, krabbelt de koers wat op. Toch zijn de vooruitzichten op korte tot middellange termijn onzeker. Wat mogen we begin 2022 verwachten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het dieptepunt voor tarwe werd woensdag 15 december bereikt, op €275,75 per ton voor het maartcontract. Vooral deze week ging de koers weer naar boven. Maandag 20 december sloot de koers op bijna €280. Woensdag 22 december was dat al €292,75. Een stijging van 4,5%. Het januaricontract voor korrelmaïs bereikte dinsdag 21 december al zijn hoogtepunt, op €244,75 per ton.

Zuid-Amerika stuurt markt hoger
Droogte in Zuid-Amerika wakkert de bulls op de granenmarkt momenteel aan. Ongunstige omstandigheden zijn van impact op de soja- en maïsmarkt. Tot nu toe gingen analisten uit van een grote oogst in Brazilië en Argentinië. Die kan weleens lager uitpakken wanneer de droogte aanhoud. Reken op fluctuerende prijzen de komende weken die sterk sturen op het weerbericht in dit deel van de wereld. Valt voldoende neerslag, dan drukt het de koers en andersom.

De omikronvariant – en vooral de impact daarvan op het wereldtoneel – is die andere belangrijke speler. De gevolgen van nieuwe lockdowns in veel landen betekenen minder reisbewegingen (minder brandstofverbruik en/of -vraag), minder consumptie buitenshuis en een onzekere stemming. Zeker in de huidige periode waarbij veel wordt geconsumeerd, remt het de feeststemming danig. Toch zorgt de onzekerheid er anderzijds juist voor dat landen geneigd zijn om over hun voorraden te waken. Er wordt makkelijker voor hogere prijzen grondstoffen gekocht.

Oogst zuidelijk halfrond vlot goed
Waar de tarwemarkt mee te maken, heeft is de oogst in Australië. Na een natte start in het oosten verloopt het combinen gemiddeld vlot. Vooral in West-Australië. Opbrengstcijfers zijn naar boven bijgesteld nu meer bekend is over de omvang. Kwaliteitscijfers zijn vaak verlaagd door de impact van veel regen. In Argentinië is inmiddels zo'n driekwart van de tarwe geoogst. Ook daar zijn de cijfers positief.

Op het noordelijk halfrond wordt gekeken naar de weersomstandigheden. Ook in ons land hebben we even aan de winter kunnen proeven. In veel delen van de Zwarte Zee-regio ligt te weinig sneeuwdek om gewassen goed te beschermen. De temperaturen zijn inmiddels tot min tien gedaald, wat zeker gevolgen kan hebben op de granen.

In de Verenigde Staten is het vooral erg droog. Half december werden de 'US Plains' zelfs opgeschrikt door een flinke storm, die nog het meeste doet denken aan de jaren '30 van de vorige eeuw. Hoe groot de gewasschade is, moet nog worden vastgesteld. Ook komende periode blijft het naar verluidt te droog voor de tijd van het jaar.

Tarwe blijft gevraagd
Ook de tarwemarkt blijft het weerbericht wereldwijd volgen om richting te vinden in de tarweproductie dit en komend seizoen. Een wisselende koers is daarmee aannemelijk. Kijken we naar de fysieke markt in Nederland dan zien we dat de tarweprijzen rond €280 per ton gestabiliseerd zijn. Kijkend naar de voorraden en verwachte eindvoorraad, dan blijven granen schaars en is de eindvoorraad extreem krap. Een goede oogst in 2022 moet dit goedmaken. Gebeurt dat niet, dan trekt het huidig sentiment nog een seizoen door. Het septembercontract in Parijs noteert ondertussen prijzen beneden de €260 per ton.

Prijs koolzaad ongekend
Koolzaad trekt ondertussen zijn eigen plan en kan met recht het zwarte goud worden genoemd. Een nieuwe (fikse) verlaging van de Canadese opbrengstcijfers heeft de markt een nieuwe impuls gegeven. Woensdag 22 december sloot de Matif voor levering februari op €746,75 per ton. Donderdagmiddag noteert de koers zelfs €753,75. Voor oogst 22 wordt inmiddels €560 per ton geboden. Ondanks dat het areaal in de Europese Unie fors is gestegen, laat de markt zich hier niet door tegenhouden. De prijs voor plantaardige oliën blijft erg goed.

Toch kunnen ook de gevolgen van het coronavirus doorwerken in deze ongekende prijsopleving. Minder consumptie betekent minder vraag naar oliën en minder transport is minder brandstof. Gezien de extreem kleine wereldwijde koolzaadoogst brengt dat de huidige markt niet in onbalans, maar op de korte termijn is een daling mogelijk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden