Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Nieuws Granen en Grondstof

Lagere graanvoorraad door droogte in Zuid-Amerika

13 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

De januari editie van het Wasde-rapport bevat voor de verandering eens geen grote verrassingen. De opbrengst van soja is fors verlaagd maar daar ging de markt al vanuit volgens verschillende analisten. Opvallend is dat het USDA in het rapport stelt dat tarwe relatief hoog geprijsd is vergeleken met andere voergranen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor tarwe stelt het USDA het verbruik en de export naar beneden bij en de eindvoorraad naar boven, ten opzicht van de decemberversie van het Wasde-rapport. De productie wordt gelijk geraamd. Voor de EU en Argentinië wordt een grotere tarweoogst voorspeld, maar dat wordt teniet gedaan door lager opbrengsten in Brazilië en Paraguay. Het gebruik van tarwe wordt lager ingeschat doordat er minder vraag is vanuit de voerindustrie in de VS, de EU en Oekraïne. Dat komt omdat tarwe relatief hoog geprijsd is ten opzichte van andere voergranen, zo staat in het rapport. De eindvoorraad tarwe voor seizoen 2021/2022 wordt geschat op 280 miljoen ton. dat is 1,8 miljoen ton meer dan in de decemberversie, maar het is nog steeds de kleinste tarwevoorraad sinds 2016/2017. De prijs op de CBoT zakte na publicatie van het rapport, maar volgens analisten zorgt de krappe voorraad voor een zekere mate van vertrouwen onder handelaren.

Zuid-Amerika
Voor maïs heeft het USDA zowel de opbrengst, het verbruik als de eindvoorraad verlaagd. Door droogte vallen vooral te verwachten opbrengsten van de vroege maïs in Zuid-Amerika lager uit. De totale opbrengst van maïs en voergraan valt 1,6 miljoen ton lager uit en komt op 1.500,1 miljoen ton. In de VS wordt er minder maïs geëxporteerd, maar dat verschil wordt goedgemaakt door extra vraag vanuit de ethanolindustrie. Ook bij de oliehoudende zaden komen de aanpassingen vooral door de droogte in Zuid-Amerika. De Braziliaanse oogst is 5 miljoen ton lager en komt daarmee uit op 139 miljoen ton. Voor Argentinië raamt het USDA de opbrengst op 46,5 miljoen ton, dat is 3 miljoen ton minder dan in december. Procentueel is bij Paraguay de grootste verandering, daar is de opbrengst van 10 miljoen ton naar 8,5 miljoen ton gegaan. De eindvoorraad dit seizoen komt daarmee uit op 95,2 miljoen ton, een reductie met 6,8 miljoen ton ten opzichte van december.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden