Shutterstock

Analyse Sojaolie

Biobrandstofmarkt blijft een trigger voor sojaolie

18 Januari 2022 - Redactie Boerenbusiness

De markt voor biobrandstoffen blijft dit jaar een trigger voor de prijs van sojaolie, stellen analisten van marktbureau IndexBox. De verwachting is dat de gemiddelde exportprijs met 4% stijgt. Niet alleen de hoge vraag naar biobrandstoffen speelt een rol, maar ook de lagere soja-opbrengsten in Brazilië en Argentinië hebben effect.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door uitdagende weersomstandigheden, zoals droogte en vorst, in de grote granenproducerende landen is het aanbod van agrarische commodities beperkt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) rekent voor Brazilië bijvoorbeeld met een sojabonenopbrengst van zo'n 134 miljoen ton. Dat is 7% minder dan in november werd verwacht én het laagste niveau in zes jaar tijd. Ook de Argentijnse oogst van sojabonen wordt 2% lager ingeschat. De wereldwijde eindvoorraden komen daardoor net onder de 100 miljoen ton uit. Een uitdaging, omdat de vraag naar sojagerelateerd product groot is. Vooral sojaolie is in trek, onder meer voor de productie van biobrandstoffen.

Groeiende handel in sojaolie
In 2020 stegen de aankopen van overzeese sojaolie met 7,5% tot 13 miljoen ton. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktbureau IndexBox. Dit is de tweede stijging op rij, na drie jaren met een daling. In termen van waarde steeg de invoer tot ongeveer $10,3 miljard. India is de grootste koper, met een volume van 3,7 miljoen ton ter waarde van $3 miljard. Het land is goed voor 28% van het totaal. India zet hardnekkig in op de productie van ethanol en biobrandstoffen. Veel suikerriet krijgt vandaag de dag ook die bestemming. Iets wat invloed heeft op de mondiale suikermarkt. China volgt op een tweede plek, met een volume van 963.000 ton ter waarde van $725 miljoen. Dat land neemt echter wel steeds minder sojabonen af.

Argentinië is de belangrijkste leverancier van sojaolie, met een exportvolume van 5,3 miljoen ton. De exportwaarde bedraagt maar liefst $3,7 miljard. Daarmee heeft het land een marktaandeel van 39%. Op grote afstand volgen de Verenigde Staten (1,2 miljoen ton) en Brazilië (1,1 miljoen ton). Kleinere oogsten in deze drie landen hebben hoe dan ook effect op de wereldhandel van sojaolie. De gemiddelde exportprijs steeg afgelopen jaar bijvoorbeeld al met 65% naar $1.385 per ton, meldt IndexBox. Hoge vrachttarieven dragen ook bij aan de gestegen prijs.

Verdere prijsstijging verwacht
Vrijdag 14 januari sloot de CBoT-notering voor sojaolie op $13,57 per bushel. Dat is een vergelijkbaar niveau met afgelopen jaar; toen stond de notering in deze periode op ongeveer $14 per bushel. Twee jaar terug stond de notering in deze periode op ongeveer $9,30 per bushel. En de stijging is nog niet voorbij, stellen analisten van IndexBox. Voor dit jaar wordt een gemiddelde exportprijs verwacht van $1.425 per ton. Dat is een stijging van 4% vergeleken met het afgelopen jaar. De stijgende vraag naar biobrandstoffen, vooral vanuit Azië zal de belangrijkste motor achter die stijging zijn.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden