Eigen foto

Achtergrond Maïs

'Exportprijs voor maïs daalt dit jaar iets'

25 Januari 2022 - Redactie Boerenbusiness

De gemiddelde prijs voor de export van maïs gaat dit jaar iets dalen. Dat is de verwachting van analisten van marktbureau IndexBox. Een hogere output en een lagere vraag vanuit Azië zijn de oorzaken voor de prijsdaling. Overigens ligt de prijs daarmee nog wel ver boven het niveau van voor de coronacrisis.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wereldwijd werd twee jaar geleden 169 miljoen ton maïs – ter waarde van $36,4 miljard – geëxporteerd, een stijging van 6,4% ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van marktbureau IndexBox. De Verenigde Staten waren de belangrijkste exporteur, met een exportvolume van 52 miljoen ton ter waarde van $9,6 miljard (+25%). Mexico (15 miljoen ton), Japan (10 miljoen ton) en China (6,9 miljoen ton) waren de belangrijkste importeurs van Amerikaanse maïs. Dat laatstgenoemde land kocht afgelopen jaar in totaal zelfs 28,3 miljoen ton op de wereldmarkt, een recordhoeveelheid (+152%).

De export van maïs vanuit de Verenigde Staten nam het afgelopen jaar eveneens hard toe, maar niet per se richting China. In 2021 was Canada namelijk een van de grote kopers van Amerikaanse maïs. In de periode van januari tot en met oktober bereikte de maïsvoorraad in de Verenigde Staten 60 miljoen ton, een groei van 30% vergeleken met een jaar eerder. De exportwaarde groeide in die periode tot een record van $16,5 miljard. Komend jaar zal de verkoop aan Canada stijgen tot meer dan 3 miljoen ton. Het negenvoudige van afgelopen jaar.

Prijsontwikkeling
De verhouding tussen het exportvolume en de exportwaarde is de laatste jaren door de grondstoffenrally steeds verder uit elkaar gedreven. IndexBox rekent voor afgelopen jaar met een gemiddelde maïsprijs van $260 per ton, een plus van 57% vergeleken met één jaar eerder. Op vrijdag 7 mei bereikte de CboT-notering voor maïs een hoogtepunt van $304,22 per ton. Aan het begin van het jaar was dat nog $190,44 per ton. De Matif-notering in Parijs zag eenzelfde stijging. Aan het begin van het jaar stond die notering op €200 per ton. Een hoogtepunt werd bereikt op woensdag 4 augustus, met een prijs van €320 per ton.

Inmiddels zijn de noteringen voor maïs weer iets genormaliseerd. Vrijdag 21 januari sloot de notering op de CBoT op $243,30 per ton en die op de Matif op €247,50 per ton. Ook komende maanden wordt een neerwaartse trend verwacht. IndexBox schat dat de gemiddelde exportprijs dit jaar 10% lager uitkomt, in vergelijking tot afgelopen jaar. De hogere output in combinatie met een lagere vraag vanuit Azië ligt daar aan ten grondslag. Overigens liggen de prijzen daarmee nog altijd ver boven het niveau van voor de coronapandemie. Toen was een maximum van €170 per ton gangbaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden